Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Rabarbarowo-truskawkowa pianka a`la jo-jo

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 31

Domowa pianka rabarbarowo-truskawkowa to wspomnienie dzieciństwa i przywożonych z zagranicy pianek jo-jo. Zawiera prawie sam cukier, ale raz na jakiś czas można zaszaleć, tym bardziej, że za kilka dni Dzień Dziecka.

Rabarbarowo-truskawkowa pianka a`la jo-jo Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Rabarbarowo-truskawkowa pianka a`la jo-jo

 

Sposób przygotowania:

Rabarbarowo-truskawkowa pianka a`la jo-jo
Cukier puder mieszamy razem z mąką ziemniaczaną – odstawiamy na bok. Naczynie żaroodporne wykładamy folią spożywczą i obsypujemy spód i brzegi mieszanką cukru pudru i mąki ziemniaczanej.

Umyty rabarbar kroimy na kawałki przekładamy do rondelka. Dodajemy wyszypułkowane i pokrojone na ćwiartki truskawki, wsypujemy ½ szklani cukru i dusimy je około 15 minut. Lekko studzimy –blendujemy. I z powrotem podgrzewamy – dodajemy żelatynę i mieszamy aż się rozpuści (możemy też żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody i dopiero dodać do musu owocowego ).

Cukier wsypujemy do garnka dodajemy wodę i gotujemy na wolnym ogniu około 15-25 minut, aż powstanie gęsty syrop. Do gorącego syropu wlewamy mus owocowy z rozpuszczoną żelatyny i wszystko starannie mieszamy.

Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Cały czas ubijając dodajemy owocowo-cukrową masę – ubijamy tylko do momentu połączenia się składników. Masę wlewamy do przygotowanego wcześniej naczynia żaroodpornego i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Zimną piankę wstawiamy na noc do lodówki.

Następnego dnia na blat wysypujemy mieszaninę cukru pudru i mąki ziemniaczanej i na nią wykładamy piankę. Piankę kroimy ostrym nożem w kostkę i każdą kostkę obtaczamy w tej samej mieszance. Pianki przekładamy papierem do pieczenia i przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku lub w lodówce do 5 dni.

Gmacznego. 
Rabarbarowo-truskawkowa pianka a`la jo-jo
Rabarbar i truskawki wsypujemy do garnka, zasypujemy cukrem i dusimy 15 minut, blendujemy
Rabarbarowo-truskawkowa pianka a`la jo-jo
Z wody i cukru przygotowujemy gęsty syrop
Rabarbarowo-truskawkowa pianka a`la jo-jo
Białka ubijamy na sztywną piane z odrobiną soli
Rabarbarowo-truskawkowa pianka a`la jo-jo
Pianę mieszamy z syropem cukrowym, musem owocowym, żelatyną , wlewamy do formy, chłodzimy
Rabarbarowo-truskawkowa pianka a`la jo-jo
Na podsypany mąką ziemniaczany i cukrem pudrem blet wyjmujemy piankę, kroimy, obtaczamy w tej mieszance i jemy :)