Sposób przygotowania:
Buły pszenne ze słonecznikiemKrok 1
Najpierw robimy zaczyn czyli do miseczki wkładamy pokruszone drożdże cukier mleko i mąkę. Całość mieszamy do momentu połączenia się składników w płynna masę. Zostawiamy do wyrośnięcia na 15 minut, najlepiej przykryte ściereczką.
Krok 2
Do misy wsypujemy przesianą mąkę, wsypujemy sól,wybijamy jajo, dodajemy rozczyn i rozpuszczone letnie masło. Teraz dodajemy wodę i oliwę z oliwek. Wyrabiamy ciasto kolo 10-15 minut.
Krok 3
Zostawiamy wyrobione ciasto do wyrośnięcia na godzinę. Po godzinie ciasto odgazowujemy, wałkujemy na grubość 2 cm i wykrawamy kółka. Każdą bułeczkę kładziemy na talerzyk z mokrą ściereczką na 5 sekund, a następnie wkładamy do miseczki ze słonecznikiem i potem na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia gdzie zostawiamy do wyrośnięcia na około 30-50 minut. Pieczemy 20 minut w 160-170 stopniach. Skrapiamy buły woda przynajmniej 3 razy podczas pieczenia.