lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Buły pszenne ze słonecznikiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 18

No to ciąg dalszy. Następne buły śniadaniowe ze słonecznikiem. Delikatne i smaczne, pasują na śniadanie, kolację czy do mięcha.

Buły pszenne ze słonecznikiem Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Buły pszenne ze słonecznikiem

Składniki:

 

 

 

 

  • cukier 1 łyżeczka

 

 

 

 

  • woda ciepła 1 szklanka

 

  • słonecznika z 200 g

Sposób przygotowania:

Buły pszenne ze słonecznikiem

Krok 1

Najpierw robimy zaczyn czyli do miseczki wkładamy pokruszone drożdże cukier mleko i mąkę. Całość mieszamy do momentu połączenia się składników w płynna masę. Zostawiamy do wyrośnięcia na 15 minut, najlepiej przykryte ściereczką.

Krok 2

Do misy wsypujemy przesianą mąkę, wsypujemy sól,wybijamy jajo, dodajemy rozczyn i rozpuszczone letnie masło. Teraz dodajemy wodę i oliwę z oliwek. Wyrabiamy ciasto kolo 10-15 minut.

Krok 3

Zostawiamy wyrobione ciasto do wyrośnięcia na godzinę. Po godzinie ciasto odgazowujemy, wałkujemy na grubość 2 cm i wykrawamy kółka. Każdą bułeczkę kładziemy na talerzyk z mokrą ściereczką na 5 sekund, a następnie wkładamy do miseczki ze słonecznikiem i potem na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia gdzie zostawiamy do wyrośnięcia na około 30-50 minut. Pieczemy 20 minut w 160-170 stopniach. Skrapiamy buły woda przynajmniej 3 razy podczas pieczenia.

Buły pszenne ze słonecznikiem
Najpierw robimy zaczyn czyli do miseczki wkładamy pokruszone drożdże cukier mleko i mąkę.
Buły pszenne ze słonecznikiem
Po godzinie odgazowujemy ciasto tak z 5 minut.
Buły pszenne ze słonecznikiem
Wałkujemy ciasto na grubość 2 cm i wykrawamy kółka.
Buły pszenne ze słonecznikiem
Każdą bułeczkę kładziemy na talerzyk z mokrą ściereczką na 5 sekund, a następnie wkładamy do miseczki ze słonecznikiem
Buły pszenne ze słonecznikiem
Bułeczki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia gdzie zostawiamy do wyrośnięcia na około 30-50 minut
Buły pszenne ze słonecznikiem
Pieczemy 20 minut w 160-170 stopniach. Skrapiamy buły woda przynajmniej 3 razy podczas pieczenia.