Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Tradycyjne urodzinowe tiramisu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Tiramisu na jutro dla moich współpracowników :)

Tradycyjne urodzinowe tiramisu Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Tradycyjne urodzinowe tiramisu

 

  • 24-26 podłużnych biszkoptów
  • 500 gram serka mascarpone
  • 300 ml śmietany 30 %
  • 3 czubate łyżki cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 3 czubate łyżeczki kawy ekspresowej
  • 120 ml amaretto
  • kakao

Sposób przygotowania:

Tradycyjne urodzinowe tiramisu
Kawę zalewamy połową szklanki wrzątku, dokładnie mieszamy, studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier oraz cukier waniliowy. Gdy śmietana będzie już dobrze ubita, dodajemy serek mascarpone i miksujemy dokładnie na małych obrotach. W prostokątnym żaroodpornym naczyniu (lub blaszce) układamy warstwę biszkoptów, każdy polewamy łyżką kawy zmieszanej z amaretto, a następnie smarujemy połową masy śmietanowo- serowej. Układamy pozostałe biszkopty, które również polewamy kawą zmieszaną z likierem i nakładamy resztę kremu. Wyrównujemy powierzchnię i posypujemy obficie kakao. Podajemy mocno schłodzone.
Tradycyjne urodzinowe tiramisu
W prostokątnym żaroodpornym naczyniu (lub blaszce) układamy warstwę biszkoptów, każdy polewamy łyżką kawy zmieszanej z amaretto
Tradycyjne urodzinowe tiramisu
Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier oraz cukier waniliowy. Gdy śmietana będzie już dobrze ubita, dodajemy serek mascarpone i miksujemy dokładnie na małych obrotach.
Tradycyjne urodzinowe tiramisu
Nasączone biszkopty smarujemy połową masy serowo- śmietanowej