Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Trifle truskawkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszny deser truskawkowy z angielską nutką, jest pyszny :)

Trifle truskawkowe

Składniki:

Trifle truskawkowe

 

 

Sposób przygotowania:

Trifle truskawkowe
Galaretkę rozpuszczamy zgodnie z przepisem na opakowaniu i rozlewamy do 5 naczynek do około 1/3 wysokości. Do galaretki wkładamy po 1-2 truskawki. Odstawiamy ją do całkowitego stężenia. Do kubka wlewamy 100-150ml mleka i dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną – dokładnie mieszamy. Pozostałe mleko wlewamy do rondelka, dodajemy cukier i cukier waniliowy i zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy mleko z kubka i szybko mieszamy, aby nie powstały grudki. Budyń zagotowujemy i całość chwilkę gotujemy co jakiś czas mieszając. Wyłączamy ogień i dodajemy masło – miksujemy do momentu uzyskania kremowej konsystencji. Przestudzony budyń wykładamy do szklanek. Śmietanę ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru i wykładamy na wierzch naszego deseru. Całość dekorujemy świeżymi truskawkami. Smacznego :) Pomiędzy warstwę galaretki i budyniu można położyć po jednym biszkopcie.