marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Trufle pomarańczowe.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Zagotować część składników podobnie j.w.p.p,zdjąć,ostudzić,dod- -ać tylko dodatkowo aromatu pomarańczowego lub konfitury do reszty.Oziębić.

Trufle pomarańczowe.

Składniki:

Trufle pomarańczowe.

 

  • 2 szklanki mleka w proszku,
  • 6 łyżek kakao,
  • pół szklanki mleka płynnego,
  • kilkanaście kropel aromatu pomarańczowego lub łyżkę tejże konfitury,
  • szklanka cukru białego,
  • torebka cukru waniliowego,
  • pół kostki masła.

Sposób przygotowania:

Trufle pomarańczowe.
Zagotować te same składniki j.w powyższym przepisie,a po zdjęciu z ognia,ostudzić,dodać przy ucieraniu oprócz mleka w proszku,mas- -ła i kakao dodatkowo kilkanaście lub dziesięć kropelek aromatu pomarańczowego lub konfitury pomarańczowej łyżkę dużą.Znowu zagotować,mieszając.Gęstą masę wylać na oziębiony w zamrażalniku talerz lub półmisek owalny.Odstawić do zastygnięcia na pół godziny lub nieco dłużej.Po zastygnięciu pokroić w kwadraciki.W wersji dla dorosłych dodać do składników dziesięć kropel likieru pomarańczowego.