Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Trufle wg Beatris

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Trufle z mlecznej czekolady z dodatkiem herbatników i czekolady białej.

Trufle wg Beatris

Składniki:

Trufle wg Beatris

 

  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
  • 1 tabliczka białej czekolady
  • 1/2 szklanki mleka zagęszczonego słodzonego
  • 2 żółtka
  • 20 herbatników

 

Sposób przygotowania:

Trufle wg Beatris
Do mleka zagęszczonego dodać połamaną na mniejsze kawałki mleczną czekoladę. Miskę z mlekiem i czekoladą umieścić na garnku z gorącą wodą, stopić czekoladę i wymieszać. Do ciepłej, płynnej czekolady dodać żółtka i powoli, ale dokładnie wymieszać. Masę schłodzić w lodówce. Białą czekoladę pokroić na bardzo małe kawałki, herbatniki pokruszyć. Dodać je do schłodzonej masy z mlecznej czekolady i wymieszać. Za pomocą dwóch łyżeczek kłaść porcje masy na wyłożony folią aluminiową talerz. Trufle schładzać w lodówce ok.3-4 godziny.

Tagi:

czekolada