gosia239

gosia239

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 234]

Truskawki w syropie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Truskawki w syropie są świetnym dodatkiem do kisieli, kremów, ciast. A syrop można stosować do prawie wszystkich napojów.

Truskawki w syropie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Truskawki w syropie

 

  • 1 kg dorodnych truskawek
  • 1 1/2 kg cukru kryształu
  • 1/2 litra wody

Sposób przygotowania:

Truskawki w syropie
Truskawki umyć i oczyścić. Przełożyć do gotującej się wody z cukrem. Wymieszać odstawić na noc. Na drugi dzień wyjąć owoce, a syrop ponownie zagotować dodać truskawki i gotować przez około 5 minut. Gorące truskawki wraz z syropem przełożyć do słoików - zakręcam. Gotowe słoiki przekładamy do garnka pasteryzujemy przez 10 minut - gotowe odkładamy w chłodne i ciemne pomieszczenie.
Truskawki w syropie
Przebieramy, obieramy płukamy truskawki
Truskawki w syropie
Gotujemy wodę z cukrem dodajemy truskawki
Truskawki w syropie
Zagotowany syrop z truskawki przelewamy do słoików
Truskawki w syropie
Słoiki z truskawkami w syropie pasteryzujemy