kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Truskawki w syropie na zimę

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Truskawki w syropie doskonale sprawdzą sie zimową porą. Owoce można wykorzystac do deserów, placków lub wypieków. Syrop natomiast doskonale smakuje rozrobiony wodą jako smaczny napój. Dzięki dodatkowi cytryny i kwasku owoce jak i syrop nie są mdłe.

Truskawki w syropie na zimę

Składniki:

Truskawki w syropie na zimę

 

  • (na 4 litrowe słoiki)
  • Truskawki
  • 1,6l wody
  • 800g cukru
  • 4 łyżeczki kwasku cytrynowego
  • 4 plastry cytryny

 

Sposób przygotowania:

Truskawki w syropie na zimę
Owoce myjemy i odszypułkowujemy. Najlepiej w ramach słoika wybrać owoce podobnej wielkości. Truskawki okładamy luźno w słoiku do ¾ jego wysokości. Na wierzch układamy plasterek cytryny bez skórki i białego miąższu. Wodę podgrzewamy i rozpuszczamy w niej cukier oraz kwasek cytrynowy. Ciepłym syropem zalewamy owoce. Pasteryzujemy przez 20 minut.