kontakt1982

kontakt1982

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 262]

Truskawkowa Melba

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Pyszny deser z truskawkami, domowymi lodami śmietankowymi oraz karmelizowanymi brzoskwiniami, stworzony przez Francuskiego kucharza dla australijskiej diwy.

Truskawkowa Melba

Składniki:

Truskawkowa Melba

 

  • melba:

 

Sposób przygotowania:

Truskawkowa Melba

ETAP 1:

Przygotuj dwa pucharki. Truskawki opłucz, usuń szypułki, pokrój na ćwiartki. Brzoskwinie sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i podziel na cząstki.

Truskawki przełóż do rondla, posyp połową cukru trzcinowego, dodaj dwie łyżki wody. Duś na małym ogniu, aż truskawki zaczną się rozpadać. Zestaw truskawki z ognia, przestudź.

Brzoskwinie włóż do rondla, posyp resztą cukru trzcinowego i karmelizuj na małym ogniu. Gdy brzoskwinie oblepią się karmelem i zmiękną, zestaw je z ognia i lekko przestudź.

Truskawki nałóż do pucharków, na nie wyłóż po dwie gałki lodów śmietankowych. Na wierzch deseru wyłóż jeszcze lekko ciepłe, karmelizowane brzoskwinie. Deser możesz zrobić też z malinami zamiast truskawek.


Tagi:

deser owoce