Sposób przygotowania:
Truskawkowa MelbaETAP 1:
Przygotuj dwa pucharki. Truskawki opłucz, usuń szypułki, pokrój na ćwiartki. Brzoskwinie sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i podziel na cząstki.
Truskawki przełóż do rondla, posyp połową cukru trzcinowego, dodaj dwie łyżki wody. Duś na małym ogniu, aż truskawki zaczną się rozpadać. Zestaw truskawki z ognia, przestudź.
Brzoskwinie włóż do rondla, posyp resztą cukru trzcinowego i karmelizuj na małym ogniu. Gdy brzoskwinie oblepią się karmelem i zmiękną, zestaw je z ognia i lekko przestudź.
Truskawki nałóż do pucharków, na nie wyłóż po dwie gałki lodów śmietankowych. Na wierzch deseru wyłóż jeszcze lekko ciepłe, karmelizowane brzoskwinie. Deser możesz zrobić też z malinami zamiast truskawek.