jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

SUPERPRZEPIS

Owoce zapiekane z koglem moglem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 18

To deser, który przenosi nas w lata dzieciństwa. Większość z nas pewno wychowała się na tym słodkim przysmaku, jakim jest kogiel mogiel. Tym razem został on zapieczony z owocami. Do tego rozpływający się pod wpływem ciepła serek.

Owoce zapiekane z koglem moglem

Składniki:

Owoce zapiekane z koglem moglem

SKŁADNIKI

  • 1 jajko,
  • 2 żółtka,
  • 3 kopiaty łyżeczki serka mascarpone,
  • ¾ szklanki jagód,
  • 0,5 szklanki truskawek
  • 3 łyżki cukru
  • cynamon do posypania

Sposób przygotowania:

Owoce zapiekane z koglem moglem

ETAP 1

Owoce zapiekane z koglem moglem
owocami wypełniamy do około połowy kokilki

Potrzebne owoce dzielimy na 3 części i umieszczamy je w trzech kokilkach.

ETAP 2

Owoce zapiekane z koglem moglem
Ubijamy gęstą masę jajeczną, czyli kogiel mogiel

Jajka oraz żółtko wybijamy do garnuszka. Dodajemy do nich cukier i ubijamy na kogiel mogiel. Cukier powinien się całkowicie rozpuścić, a masa powinna stać się jasna.

ETAP 3

Owoce zapiekane z koglem moglem
Masą jajeczną zalewamy owoce

Tak przygotowaną masą zalewamy owoce. Kokilki wkładamy do nagrzanego piekarnika. Deser zapiekamy około 15 minut w 180°C. Wierzch powinien się zarumienić, a środek pozostanie płynny.

Po wyjęciu wykładamy na każdą porcje po dużej łyżeczce mascarpone. Całość posypujemy cynamonem, dekorujemy świeżymi owocami i podajemy.


Tagi:

deser owoce