misiabe

misiabe

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 146]

Truskawkowe kąski

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Truskawkowa odmiana popularnych szyszek

Truskawkowe kąski Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Truskawkowe kąski

 

  • 10 dkg masła
  • 1 opakowanie pianek Jojo (90 g)
  • 10 dkg ryżu preparowanego
  • 30 g czekolady mlecznej

Sposób przygotowania:

Truskawkowe kąski
Masło rozpuścić w garnuszku. Dodać pianki. Postawić na małym ogniu i mieszać póki się nie rozpuszczą. Dosypać ryż i dokładnie wymieszać. Masę rozłożyć na foli lub w naczyniu i wygładzić na grubość około 1,5 cm. Wstawić do lodówki. Gdy masa będzie już zwarta wykrawać dowolne kształty. Resztki wymieszać i znów rozsmarować by można było wyciąć kolejne kształty. Czekoladę roztopić. Udekorować kęski czekoladą. Przechowywać w lodówce.
Truskawkowe kąski
Do roztopionego masła dodać pianki - mieszać aż się rozpuszczą
Truskawkowe kąski
Całość rozsmarować w naczyniu na grubość półtora centymetra
Truskawkowe kąski
Z masy wykrawać niewielkie kształty np foremką do ciasteczek
Truskawkowe kąski
Całość ozdabiać roztopioną czekoladą mleczną

Tagi:

ryż czekolada