SUPERPRZEPIS

Truskawkowe semifreddo

  • 1
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 38
Truskawkowe semifreddo Więcej zdjęć (4)

Na upały nie ma nic lepszego jak lodowe desery:). Początek lata jak najbardziej kojarzy się z truskawkami, dlatego ten smak semifreddo gorąco polecam!

Składniki:

Truskawkowe semifreddo

SKŁADNIKI

  • 2 jajka,
  • 200 gram serka mascarpone,
  • 400 gram truskawek
  • 0,5 litry śmietanki 30%
  • 3 łyżki cukru kryształu do smaku,
  • 2 łyżki cukru pudru do smaku,
  • Szczypta soli,
  • Świeże owoce i listki truskawek do dekoracji

Sposób przygotowania:

Truskawkowe semifreddo

ETAP 1

Truskawkowe semifreddo
oddzielone od żółtej białka ubijamy

Truskawki przepłukujemy, osuszamy i usuwamy z nich szypułki. Tak przygotowane miksujemy. Mus truskawkowy słodzimy do smaku cukrem kryształem (około 1 łyżka).

Białka oddzielamy od żółtek. Przekładamy je do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy. Do ubitych dodajemy 2 łyżki cukru kryształu, a następnie żółtka. Całość ubijamy na puszystą masę.

ETAP 2

Truskawkowe semifreddo
Śmietanę łączymy z serkiem i cukrem

Do oddzielnej miski wlewamy schłodzoną śmietankę. Ubijamy ją na sztywno, pod koniec dodając serek mascarpone oraz cukier puder do smaku.

ETAP 3

Truskawkowe semifreddo
Do ubitych składników dodajemy jajka

Do ubitej dodajemy puszystą masę jajeczną. Ponownie miksujemy całość.

ETAP 4

Truskawkowe semifreddo
Połowę musu łączymy z połowa śmietanki

Gotową masę śmietanową dzielimy na 2 części. Pierwszą pozostawiamy bez zmian, a drugą łączymy z połową otrzymanego musu truskawkowego.

ETAP 5

Truskawkowe semifreddo
Naprzemiennie w pojemniku układamy kolejne kolory

Do przygotowanego pojemnika (plastikowy lub szklany) o pojemności 1,3 l przekładamy naprzemiennie otrzymaną masę jasną, różową i pozostały mus truskawkowy.

Deser wkładamy na około 8 godzin do zamrażalki. Gotowy dekorujemy świeżymi owocami i podajemy:).


Tagi:

lody deser