Sposób przygotowania:
Truskawkowe semifreddoETAP 1
Truskawki przepłukujemy, osuszamy i usuwamy z nich szypułki. Tak przygotowane miksujemy. Mus truskawkowy słodzimy do smaku cukrem kryształem (około 1 łyżka).
Białka oddzielamy od żółtek. Przekładamy je do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy. Do ubitych dodajemy 2 łyżki cukru kryształu, a następnie żółtka. Całość ubijamy na puszystą masę.
ETAP 2
Do oddzielnej miski wlewamy schłodzoną śmietankę. Ubijamy ją na sztywno, pod koniec dodając serek mascarpone oraz cukier puder do smaku.
ETAP 3
Do ubitej dodajemy puszystą masę jajeczną. Ponownie miksujemy całość.
ETAP 4
Gotową masę śmietanową dzielimy na 2 części. Pierwszą pozostawiamy bez zmian, a drugą łączymy z połową otrzymanego musu truskawkowego.
ETAP 5
Do przygotowanego pojemnika (plastikowy lub szklany) o pojemności 1,3 l przekładamy naprzemiennie otrzymaną masę jasną, różową i pozostały mus truskawkowy.
Deser wkładamy na około 8 godzin do zamrażalki. Gotowy dekorujemy świeżymi owocami i podajemy:).
RENATA P.