ajrinwu

ajrinwu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 282]

Lody z kawą i bakaliami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 17

Lody z kawą oraz śmietanką i bakaliami, wspaniałe orzeźwienie na letnie upały. Jako deser i orzeźwienie..

Lody z kawą i bakaliami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Lody z kawą i bakaliami

 

  • 1 śmietanka 18 % - 180 g
  • 1 duża łyżka kawy Chicoree
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka namoczonych rodzynek
  • pół łyżeczki wiórków kokosowych
  • pół łyżeczki dżemu z czarnej porzeczki i pół łyżeczki dżemu z moreli
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

Lody z kawą i bakaliami
Ubijamy śmietankę na puszystą masę z dodatkiem dwóch łyżek cukru. Dosypujemy dużą łyżkę kawy.

Jedną dużą łyżkę rodzynek namaczamy w gotowanej wodzie i szczypcie cukru. Kiedy będą miękkie odsączamy i dodajemy do masy, dosypujemy pół łyżeczki wiórków kokosowych i 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich.

Mieszamy razem wlewamy do ozdobnych szklanek, górę posypujemy rodzynkami i dajemy pół łyżeczki dżemu z czarnej porzeczki oraz moreli, posypujemy wiórkami kokosowymi i wstawiamy do zamrażalnika. 
Lody z kawą i bakaliami
18% śmietankę ubijamy na puszystą masę z dodatkiem cukru.
Lody z kawą i bakaliami
Dodajemy do śmietany jedną dużą łyżkę kawy
Lody z kawą i bakaliami
Do powstałej masy dodajemy wcześniej namoczone rodzynki.
Lody z kawą i bakaliami
Dodajemy również pół łyżeczki wiórków kokosowych.

Tagi:

deser