SUPERPRZEPIS

Semifreddo borówkowo-pomarańczowe

  • 2
         
ocena: 5/5 głosów: 8
Semifreddo borówkowo-pomarańczowe

Na upalne dni proponuję prosty,smaczny, a przede wszystkim zimny deser, czyli domowe semifreddo borówkowo - pomarańczowe.

Składniki:

Semifreddo borówkowo-pomarańczowe

 

Sposób przygotowania:

Semifreddo borówkowo-pomarańczowe

Etap 1:

Semifreddo borówkowo-pomarańczowe.
Z kremówki, cukru i musu borówkowego przygotować masę.

Borówkę umyć. 30 dag borówki zmiksować. 250 ml schłodzonej kremówki ubić, dodać 3 łyżki cukru pudru, a na końcu mus z borówek. Wymieszać.

Etap 2:

Semifreddo borówkowo-pomarańczowe.
Keksówkę wyłożyć folią, wylać masę, wyłożyć borówki.

Formę do pieczenia (11x34) wyłożyć folią spożywczą. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, Przełożyć do woreczka foliowego, odciąć końcówkę i wylać na dno i brzegi folii roztopioną czekoladę, tworząc dowolny wzór. Następnie wyłożyć masę borówkową, wyrównać i posypać resztą borówek. Włożyć do zamrażarki.

Etap 3:

Semifreddo borówkowo-pomarańczowe.
Przygotować masę z sokiem pomarańczowym i wylać na borówkową.

Pomarańczę umyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Pozostałą kremówkę ubić z cukrem pudrem i serkiem mascarpone. Na końcu dodać sok z pomarańczy oraz startą skórkę z pomarańczy i limonki. Wszystko połączyć. Przygotowaną masę wylać na masę borówkową. Wyrównać. Ponownie włożyć do zamrażarki na kilka godzin. Przed podaniem kilka minut pozostawić w temperaturze pokojowej.