Sposób przygotowania:
Semifreddo borówkowo-pomarańczoweEtap 1:
Borówkę umyć. 30 dag borówki zmiksować. 250 ml schłodzonej kremówki ubić, dodać 3 łyżki cukru pudru, a na końcu mus z borówek. Wymieszać.
Etap 2:
Formę do pieczenia (11x34) wyłożyć folią spożywczą. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, Przełożyć do woreczka foliowego, odciąć końcówkę i wylać na dno i brzegi folii roztopioną czekoladę, tworząc dowolny wzór. Następnie wyłożyć masę borówkową, wyrównać i posypać resztą borówek. Włożyć do zamrażarki.
Etap 3:
Pomarańczę umyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Pozostałą kremówkę ubić z cukrem pudrem i serkiem mascarpone. Na końcu dodać sok z pomarańczy oraz startą skórkę z pomarańczy i limonki. Wszystko połączyć. Przygotowaną masę wylać na masę borówkową. Wyrównać. Ponownie włożyć do zamrażarki na kilka godzin. Przed podaniem kilka minut pozostawić w temperaturze pokojowej.
marietta
Hrabina w kuchni
Dziękuję :)