SUPERPRZEPIS

Bezy z kremem straciatella i truskawkami

  • 5
  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 35
Bezy z kremem straciatella i truskawkami

Chrupiące bezy wypełnione lekkim kremem na bazie kremówki z dodatkiem tartej czekolady. Na wierzchu świeże truskawki, które nie tylko ładnie wyglądają, ale też super smakują ze słodką bezą.

Składniki:

Bezy z kremem straciatella i truskawkami

GNIAZDA BEZOWE:

KREM STRACIATELLA:

  • 1 szklanka kremówki
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • truskawki
  • mięta do dekoracji

Sposób przygotowania:

Bezy z kremem straciatella i truskawkami

ETAP 1:

Bezy z kremem straciatella i truskawkami
Po całkowitym wystudzeniu bezy ostrożnie ściągnąć z papieru do pieczenia.

Przygotować gniazda bezowe ubijając białka z solą do momentu, aż zaczną sztywnieć. Wtedy ustawić mikser na najwyższych obrotach i dodawać porcjami cukier, po łyżce.

Kolejną porcję należy wsypywać, kiedy miksowany cukier się rozpuści. Zmniejszyć obroty, dodać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Masa powinna być sztywna i lśniąca, bez odrobinek cukru.

Nałożyć masę bezową do rękawa cukierniczego z końcówką dużej gwiazdy. Na papierze do pieczenia można narysować okręgi o średnicy około 6 cm lub masę wyciskać intuicyjnie zaczynając od środka, a kończąc na wyższych brzegach. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 90*C z termoobiegiem i suszyć przez 2 godziny.

Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Najlepiej zostawiając blaty bezowe na całą noc.

ETAP 2:

Bezy z kremem straciatella i truskawkami
Startą czekoladę delikatnie wmieszać w ubitą kremówkę.

Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier puder. Delikatnie wmieszać startą na tarce jarzynowej czekoladę i nałożyć krem do gniazd bezowych. Jeżeli czekolada jest drobno starta można krem wycisnąć przez rękaw cukierniczy.
Na wierzchu ułożyć pokrojone truskawki, lekko wciskając je w krem. Smacznego :)

Jeżeli chcemy, aby bezy były chrupiące to krem i truskawki wykładamy tuż przed podaniem. Po paru godzinach beza robi się miękka.

Bezy można przygotować dużo wcześniej i zamknąć je w szczelnym pojemniku, wtedy nie zmiękną i pozostaną nadal chrupiące.


Tagi:

ciastka bezy