Sposób przygotowania:
Bezy z kremem straciatella i truskawkamiETAP 1:
Przygotować gniazda bezowe ubijając białka z solą do momentu, aż zaczną sztywnieć. Wtedy ustawić mikser na najwyższych obrotach i dodawać porcjami cukier, po łyżce.
Kolejną porcję należy wsypywać, kiedy miksowany cukier się rozpuści. Zmniejszyć obroty, dodać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Masa powinna być sztywna i lśniąca, bez odrobinek cukru.
Nałożyć masę bezową do rękawa cukierniczego z końcówką dużej gwiazdy. Na papierze do pieczenia można narysować okręgi o średnicy około 6 cm lub masę wyciskać intuicyjnie zaczynając od środka, a kończąc na wyższych brzegach. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 90*C z termoobiegiem i suszyć przez 2 godziny.
Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Najlepiej zostawiając blaty bezowe na całą noc.
ETAP 2:
Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier puder. Delikatnie wmieszać startą na tarce jarzynowej czekoladę i nałożyć krem do gniazd bezowych. Jeżeli czekolada jest drobno starta można krem wycisnąć przez rękaw cukierniczy.
Na wierzchu ułożyć pokrojone truskawki, lekko wciskając je w krem. Smacznego :)
Jeżeli chcemy, aby bezy były chrupiące to krem i truskawki wykładamy tuż przed podaniem. Po paru godzinach beza robi się miękka.
Bezy można przygotować dużo wcześniej i zamknąć je w szczelnym pojemniku, wtedy nie zmiękną i pozostaną nadal chrupiące.
Magdalena88
Jagodowa
2milutka
Mniam1
jaNina