Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Truskawkowy curd

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Kolejny fantastyczny dodatek do deserów, serników, lodów czy gofrów. Gęsty krem truskawkowy jest tak dobry, że trzeba uważać aby nie wyjeść całego łyżeczką prosto ze słoiczka ;)

Truskawkowy curd Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Truskawkowy curd

 

Sposób przygotowania:

Truskawkowy curd
Truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki i wrzucić do garnka. Dodać cukier oraz sok z cytryny i zmiksować na mus. Następnie wbić całe jajka i zmiksować blenderem. Postawić garnuszek na gazie, mieszając co chwilę doprowadzić do zgęstnienia (ugotować jak budyń, ale nie zagotować!). Dodać pokrojone w kawałeczki masło i mieszać aż się rozpuści i połączy. Chwilę razem podgrzewać i zdjąć z ognia. Krem przełożyć do słoiczka i wystudzić. Przechowywać zamknięty w lodówce.
Truskawkowy curd
Truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki i wrzucić do garnka. Dodać cukier oraz sok z cytryny i zmiksować na mus. Następnie wbić całe jajka i zmiksować blenderem.
Truskawkowy curd
Postawić garnuszek na gazie, mieszając co chwilę doprowadzić do zgęstnienia. Dodac pokrojone masło

Tagi:

jajko jajka