Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Truskawkowy torcik wg Mysiunia

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

pracochłonny, ale smaczny torcik .

Truskawkowy torcik wg Mysiunia Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Truskawkowy torcik wg Mysiunia

 

 

 

  • Masa truskawkowa:
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 2 szklanki truskawek
  • 1 szklanka gazowanej wody

 

  • Dodatkowo:
  • 200 ml powideł
  • 3 łyżeczki cukru
  • 6 łyżek wody
  • 3 łyżki spirytusu
  • truskawki do dekoracji
  • 2 galertki truskawkowe

Sposób przygotowania:

Truskawkowy torcik wg Mysiunia
Biszkopt:

Białka oddzielamy od zółtek. Do żółtek dodajemy 2 łyżki cukru i ucieramy na puszysty kogiel-mogiel, do czasu, aż zbieleje. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy pozostały cukier i dalej miksujemy, następnie dodajemy utarte żółtka oraz mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia - delikatnie mieszamy łyżką. Wylewamy mase do tortownicy i pieczemy 35-40 minut w temp 180*



Masa budyniowa:

do garnka wsypujemy cukier, mąkę oraz budyń, stopniowo dolewamy mleko i energicznie mieszamy by nie powstały grudki, gotujemy gęsty budyń i studzimy. Zimny miksujemy z miękkim masłem



Masa truskawkowa:

Truskawki razem z wodą przekładamy do malaksera i dokładnie miksujemy, przekładamy do garnka i gotujemy, kiedy zacznie wrzeć zdjemujemy z ognia i wsypujemy 2 galaretki - mieszamy i odstawiamy do wychlodzenia.



Przełożenie:

biszkopt przekrawamy na pół. Do szklanki wsypujemy 3 łyżeczki cukru, wlewamy ciepłą wode i mieszamy do czasu aż cukier się rozpuści, następnie dodajemy spirytus i nasączamy tym dół tortu. Biszkopt smarujemy powidłami, a nastepnie wykładamy 3/4 masy budyniowej. Na to dajemy tężejącą masę truskawkową i przykładamy biszkoptem, który smarujemy pozostałym kremem. Układamy truskawki i zalewamy 2 tężejącymi galaretkami rozpuszcoznymi w 3 szkl wody.
Truskawkowy torcik wg Mysiunia
. Do żółtek dodajemy 2 łyżki cukru i ucieramy na puszysty kogiel-mogiel,
Truskawkowy torcik wg Mysiunia
Biszkopt smarujemy powidłami, a nastepnie wykładamy 3/4 masy budyniowej.
Truskawkowy torcik wg Mysiunia
Biszkopt smarujemy powidłami, a nastepnie wykładamy 3/4 masy budyniowej.
Truskawkowy torcik wg Mysiunia
Układamy truskawki i zalewamy 2 tężejącymi galaretkami