Sposób przygotowania:
Truskawkowy torcik wg Mysiunia
Biszkopt:
Białka oddzielamy od zółtek. Do żółtek dodajemy 2 łyżki cukru i ucieramy na puszysty kogiel-mogiel, do czasu, aż zbieleje. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy pozostały cukier i dalej miksujemy, następnie dodajemy utarte żółtka oraz mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia - delikatnie mieszamy łyżką. Wylewamy mase do tortownicy i pieczemy 35-40 minut w temp 180*
Masa budyniowa:
do garnka wsypujemy cukier, mąkę oraz budyń, stopniowo dolewamy mleko i energicznie mieszamy by nie powstały grudki, gotujemy gęsty budyń i studzimy. Zimny miksujemy z miękkim masłem
Masa truskawkowa:
Truskawki razem z wodą przekładamy do malaksera i dokładnie miksujemy, przekładamy do garnka i gotujemy, kiedy zacznie wrzeć zdjemujemy z ognia i wsypujemy 2 galaretki - mieszamy i odstawiamy do wychlodzenia.
Przełożenie:
biszkopt przekrawamy na pół. Do szklanki wsypujemy 3 łyżeczki cukru, wlewamy ciepłą wode i mieszamy do czasu aż cukier się rozpuści, następnie dodajemy spirytus i nasączamy tym dół tortu. Biszkopt smarujemy powidłami, a nastepnie wykładamy 3/4 masy budyniowej. Na to dajemy tężejącą masę truskawkową i przykładamy biszkoptem, który smarujemy pozostałym kremem. Układamy truskawki i zalewamy 2 tężejącymi galaretkami rozpuszcoznymi w 3 szkl wody.
Białka oddzielamy od zółtek. Do żółtek dodajemy 2 łyżki cukru i ucieramy na puszysty kogiel-mogiel, do czasu, aż zbieleje. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy pozostały cukier i dalej miksujemy, następnie dodajemy utarte żółtka oraz mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia - delikatnie mieszamy łyżką. Wylewamy mase do tortownicy i pieczemy 35-40 minut w temp 180*
Masa budyniowa:
do garnka wsypujemy cukier, mąkę oraz budyń, stopniowo dolewamy mleko i energicznie mieszamy by nie powstały grudki, gotujemy gęsty budyń i studzimy. Zimny miksujemy z miękkim masłem
Masa truskawkowa:
Truskawki razem z wodą przekładamy do malaksera i dokładnie miksujemy, przekładamy do garnka i gotujemy, kiedy zacznie wrzeć zdjemujemy z ognia i wsypujemy 2 galaretki - mieszamy i odstawiamy do wychlodzenia.
Przełożenie:
biszkopt przekrawamy na pół. Do szklanki wsypujemy 3 łyżeczki cukru, wlewamy ciepłą wode i mieszamy do czasu aż cukier się rozpuści, następnie dodajemy spirytus i nasączamy tym dół tortu. Biszkopt smarujemy powidłami, a nastepnie wykładamy 3/4 masy budyniowej. Na to dajemy tężejącą masę truskawkową i przykładamy biszkoptem, który smarujemy pozostałym kremem. Układamy truskawki i zalewamy 2 tężejącymi galaretkami rozpuszcoznymi w 3 szkl wody.