Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Truskawkowy deser z migdałami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Truskawki otulone galaretką podane z musem truskawkowo migdałowym i udekorowane kleksem jogurtu to idealny deser na ciepłe dni.

Truskawkowy deser z migdałami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Truskawkowy deser z migdałami

 

  • około 800 g świezych truskawek
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 750 ml wrzącej wody
  • 1 łyżeczka mielonych migdałów
  • płatki migdałowe do dekoracji
  • świeża mięta
  • 6 łyżeczek jogurtu naturalnego lub greckiego

Sposób przygotowania:

Truskawkowy deser z migdałami
W 750 ml wrzącej wody rozpuszczamy cytrynowe galaretki.

Około 500 g truskawek płuczemy, szypułkujemy przekładamy do kokilek. Zalewamy truskawki galaretką i odstawiamy do stężenia.

Około 200 g truskawek przekładamy do blendera i miksujemy z 1 łyżką mielonych migdałów.

Galaretkę z truskawkami wyciągamy z kokilek, dekorujemy musem truskawkowym, który dekorujemy kleksem jogurtu naturalnego.

Dekorujemy deser świeżymy truskawkami, płatkami migdałowymi i miętą.
Truskawkowy deser z migdałami
cytrynowe galaretki rozpuszczamy w wodzie
Truskawkowy deser z migdałami
Umyte i wyszypułkowane truskawki układamy w kokilkach
Truskawkowy deser z migdałami
zalewamy truskawki w kokilkach cytrynową galaretką
Truskawkowy deser z migdałami
truskawki miksujemy z dodatkiem mielonych migdałów
Truskawkowy deser z migdałami
galaretkę z truskawkami wyciągamy z kokilek dekorujemy musem