alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Twarogowe placuszki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Placki z twarogu z dodatkiem żurawiny staropolskiej,pycha.

Twarogowe placuszki Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Twarogowe placuszki

 

  • 750 g twaróg półtłusty
  • 2 szt jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki budyniu waniliowego (proszek)
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 3-5 łyżek mąki pszennej
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Twarogowe placuszki
Twaróg zmielić w maszynce do mięsa.Dodać do twarogu,jajka,cukier,budyń w proszku,esencję waniliową i zagnieść.Na koniec dodawać stopniowo mąkę pszenną do uzyskania masy z której możemy formować placuszki.Ilość mąki jest zależna tego jak mokry mamy twaróg.Dłonie moczymy w zimnej wodzie,formujemy placki ,obtaczamy w mące.Strzepujemy nadmiar mąki i smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoto.Przekładamy na ręcznik papierowy do odsączenia z nadmiaru oleju.Podajemy z cukrem pudrem ,dżemem itp. Ja podałam z żurawiną staropolską.Placuszki lepiej smakują przestudzone.
Twarogowe placuszki
smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron

Tagi:

jajko jajka