Sposób przygotowania:
Pierogi z ziemniakami i bryndząETAP 1:
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia.
Dodać olej, jajko i mieszając, stopniowo dolewać wodę do momentu aż cała mąka pozbija się w „kluchy”.
ETAP 2:
Wyłożyć na stolnicę i wyrobić miękkie elastyczne ciasto, przykryć je odwróconą do góry dnem miską i pozostawić na 15-20 minut, aby odpoczęło.
ETAP 3:
W tym czasie przygotować farsz.
Cebulę obrać, drobno posiekać, zeszklić i lekko zrumienić na oleju.
ETAP 4:
Ziemniaki rozgnieść widelcem, dodać bryndzę, wymieszać.
ETAP 5:
Dodać zrumienioną cebulę, estragon i cząber, doprawić do smaku pieprzem i solą.
Farsz powinien być dobrze doprawiony.
ETAP 6:
Ciasto cienko rozwałkować, szklanką lub foremką wycinać krążki, nakładać porcje farszu i zlepiać pierogi.
ETAP 7:
Zlepione odkładać na ściereczkę i przykrywać ściereczką, aby nie obsychały.
ETAP 8:
W dużym rondlu zagotować wodę, osolić ją i dodać troszkę oleju.
Na wrzątek włożyć pierogi, gotować 3-4 minuty od wypłynięcia (sprawdzić miękkość nakłuwając „falbankę” widelcem).
ETAP 9:
Wyjąć łyżką cedzakową, osączyć.
ETAP 10:
Obsmażyć z obu stron na rumiano na klarowanym maśle.
Pierogi świetnie smakują posypane świeżymi ziołami, podane z czerwonym barszczem.
wisienka_23
edytaha
Oj, a to niefart :(
Może ciasto było za rzadkie, albo za długo gotowałaś? Następnym razem na pewno się uda :)
skuter5
Czekoladka 2
lukrowanepierniczki