Sposób przygotowania:
Pierogi z ziemniakami i bryndząETAP 1:
![Pierogi z ziemniakami i bryndzą Pierogi z ziemniakami i bryndzą](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/pierogi-z-ziemniakami-i-bryndza-383572.jpg)
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia.
Dodać olej, jajko i mieszając, stopniowo dolewać wodę do momentu aż cała mąka pozbija się w „kluchy”.
ETAP 2:
![Pierogi z ziemniakami i bryndzą Pierogi z ziemniakami i bryndzą](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/pierogi-z-ziemniakami-i-bryndza-383573.jpg)
Wyłożyć na stolnicę i wyrobić miękkie elastyczne ciasto, przykryć je odwróconą do góry dnem miską i pozostawić na 15-20 minut, aby odpoczęło.
ETAP 3:
![Pierogi z ziemniakami i bryndzą Pierogi z ziemniakami i bryndzą](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/pierogi-z-ziemniakami-i-bryndza-383575.jpg)
W tym czasie przygotować farsz.
Cebulę obrać, drobno posiekać, zeszklić i lekko zrumienić na oleju.
ETAP 4:
![Pierogi z ziemniakami i bryndzą Pierogi z ziemniakami i bryndzą](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/pierogi-z-ziemniakami-i-bryndza-383576.jpg)
Ziemniaki rozgnieść widelcem, dodać bryndzę, wymieszać.
ETAP 5:
![Pierogi z ziemniakami i bryndzą Pierogi z ziemniakami i bryndzą](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/pierogi-z-ziemniakami-i-bryndza-383577.jpg)
Dodać zrumienioną cebulę, estragon i cząber, doprawić do smaku pieprzem i solą.
Farsz powinien być dobrze doprawiony.
ETAP 6:
![Pierogi z ziemniakami i bryndzą Pierogi z ziemniakami i bryndzą](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/pierogi-z-ziemniakami-i-bryndza-383578.jpg)
Ciasto cienko rozwałkować, szklanką lub foremką wycinać krążki, nakładać porcje farszu i zlepiać pierogi.
ETAP 7:
![Pierogi z ziemniakami i bryndzą Pierogi z ziemniakami i bryndzą](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/pierogi-z-ziemniakami-i-bryndza-383580.jpg)
Zlepione odkładać na ściereczkę i przykrywać ściereczką, aby nie obsychały.
ETAP 8:
![Pierogi z ziemniakami i bryndzą Pierogi z ziemniakami i bryndzą](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/pierogi-z-ziemniakami-i-bryndza-383581.jpg)
W dużym rondlu zagotować wodę, osolić ją i dodać troszkę oleju.
Na wrzątek włożyć pierogi, gotować 3-4 minuty od wypłynięcia (sprawdzić miękkość nakłuwając „falbankę” widelcem).
ETAP 9:
![Pierogi z ziemniakami i bryndzą Pierogi z ziemniakami i bryndzą](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/pierogi-z-ziemniakami-i-bryndza-383582.jpg)
Wyjąć łyżką cedzakową, osączyć.
ETAP 10:
![Pierogi z ziemniakami i bryndzą Pierogi z ziemniakami i bryndzą](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/pierogi-z-ziemniakami-i-bryndza-383583.jpg)
Obsmażyć z obu stron na rumiano na klarowanym maśle.
Pierogi świetnie smakują posypane świeżymi ziołami, podane z czerwonym barszczem.
wisienka_23
edytaha
Oj, a to niefart :(
Może ciasto było za rzadkie, albo za długo gotowałaś? Następnym razem na pewno się uda :)
skuter5
Czekoladka 2
lukrowanepierniczki