edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Pierogi z ziemniakami i bryndzą

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Farsz powinien być dobrze doprawiony, więc nie należy żałować cząbru, estragonu i świeżo zmielonego pieprzu. Pierogi można podać również z wody, okraszone skwarkami lub zrumienioną cebulką.

Pierogi z ziemniakami i bryndzą

Składniki:

Pierogi z ziemniakami i bryndzą

CIASTO:

  • 50 dag mąki pszennej + do podsypania
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju
  • 1 jajko
  • około 200 ml wody

FARSZ:

DODATKOWO:

  • sól
  • olej do gotowania
  • klarowane masło do obsmażenia
  • świeże zioła

Sposób przygotowania:

Pierogi z ziemniakami i bryndzą

ETAP 1:

Pierogi z ziemniakami i bryndzą
Mąkę wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia, dodać jajko i olej.

Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia.
Dodać olej, jajko i mieszając, stopniowo dolewać wodę do momentu aż cała mąka pozbija się w „kluchy”.

ETAP 2:

Pierogi z ziemniakami i bryndzą
Z podanych składników wyrobić miękkie, elastyczne ciasto.

Wyłożyć na stolnicę i wyrobić miękkie elastyczne ciasto, przykryć je odwróconą do góry dnem miską i pozostawić na 15-20 minut, aby odpoczęło.

ETAP 3:

Pierogi z ziemniakami i bryndzą
Drobno posiekaną cebulę zrumienić na oleju.

W tym czasie przygotować farsz.
Cebulę obrać, drobno posiekać, zeszklić i lekko zrumienić na oleju.

ETAP 4:

Pierogi z ziemniakami i bryndzą
Do rozgniecionych widelcem ziemniaków dodać bryndzę.

Ziemniaki rozgnieść widelcem, dodać bryndzę, wymieszać.

ETAP 5:

Pierogi z ziemniakami i bryndzą
Do ziemniaków i bryndzy dodać cebulę i przyprawy.

Dodać zrumienioną cebulę, estragon i cząber, doprawić do smaku pieprzem i solą.
Farsz powinien być dobrze doprawiony.

ETAP 6:

Pierogi z ziemniakami i bryndzą
Z rozwałkowanego ciasta wycinać krążki.

Ciasto cienko rozwałkować, szklanką lub foremką wycinać krążki, nakładać porcje farszu i zlepiać pierogi.

ETAP 7:

Pierogi z ziemniakami i bryndzą
Zlepione pierogi odkładać na ściereczkę.

Zlepione odkładać na ściereczkę i przykrywać ściereczką, aby nie obsychały.

ETAP 8:

Pierogi z ziemniakami i bryndzą
Pierogi gotować w osolonej wodzie.

W dużym rondlu zagotować wodę, osolić ją i dodać troszkę oleju.
Na wrzątek włożyć pierogi, gotować 3-4 minuty od wypłynięcia (sprawdzić miękkość nakłuwając „falbankę” widelcem).

ETAP 9:

Pierogi z ziemniakami i bryndzą
Po ugotowaniu osączyć.

Wyjąć łyżką cedzakową, osączyć.

ETAP 10:

Pierogi z ziemniakami i bryndzą
Pierogi obsmażyć z obu stron na rumiano.

Obsmażyć z obu stron na rumiano na klarowanym maśle.
Pierogi świetnie smakują posypane świeżymi ziołami, podane z czerwonym barszczem.