Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Ucierane ciasto jogurtowo - pomarańczowe

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Zapraszam na niezwykle pyszne ciasto, mięciutkie za sprawą jogurtu naturalnego i pachnącego pomarańczą za sprawą aromatycznego olejku. Ciasto jest proste i szybkie w wykonaniu, więc polecam je na podwieczorek. Zapraszam.

Ucierane ciasto jogurtowo - pomarańczowe

Składniki:

Ucierane ciasto jogurtowo - pomarańczowe

Ciasto:

  • 12,5 dag masła lub margaryny
  • 2 jajka
  • 20 dag jogurtu naturalnego typu greckiego
  • pół szklanki cukru
  • 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • olejek pomarańczowy według uznania
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • pół szklanki mąki krupczatki

Dodatkowo:

  • cukier puder do oprószenia ciasta

Sposób przygotowania:

Ucierane ciasto jogurtowo - pomarańczowe
1. Ciasto: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy, dodajemy jogurt i ucieramy kilka chwil, dodajemy olejek według uznania, na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, ucieramy do dokładnego połączenia się składników.

2. Pieczenie: Tak wykonane ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 21 cm x 25 cm. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30-35 minut do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone ciasto studzimy.

3. Podanie: Ciasto kroimy na dowolne kawałki, oprószamy obficie cukrem pudrem i podajemy. Życzę smacznego.

Rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.