Ciasto jogurtowe z pianką i frużeliną rabarbarową

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Słodkie ciasto jogurtowe, truskawkowa pianka, a do tego frużelina rabarbarowo-truskawkowa, czy jest lepszy sposób na umilenie sobie popołudnia? Chyba nie...

Ciasto jogurtowe z pianką i frużeliną rabarbarową

Składniki:

Ciasto jogurtowe z pianką i frużeliną rabarbarową

Ciasto jogurtowe

  • mały kubeczek jogurtu naturalnego
  • 3 kubeczki mąki pszennej
  • 1,5 kubeczka cukru
  • 1 kubeczek oleju
  • 3 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Pianka

  • 330 ml śmietany 30%
  • 100 ml wrzątku
  • 1 opakowanie galaretki truskawkowe

Fruzelina

  • 250 g rabarbaru
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 kisiel truskawkowy
  • woda

Sposób przygotowania:

Ciasto jogurtowe z pianką i frużeliną rabarbarową
Jogurt naturalny przelewamy do miski, kubeczek myjemy (bo to właśnie kubeczkiem będziemy odmierzać składniki). Do drugiej miski wsypujemy mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Do jogurtu dodajemy olej i jajka, a następnie mieszamy lekko łyżką.

Mokre składniki mieszamy z suchymi (tylko do połączenia składników!). Ciasto wylewamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 21 cm. Pieczemy 40-50 minut w temperaturze 180 stopni C. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem i w razie potrzeby dopiekamy jeszcze chwilkę.

Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika i studzimy. Gdyby zaszła potrzeba wierzch lekko ścinamy.

Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku, studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno, a następnie dodajemy po trochu przestudzonej (ale nie stężonej) galaretki. Masę wylewamy na ostudzone ciasto i schładzamy.

Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w 2-cm kawałki, dodajemy cukier i zalewamy wodą tak, aby pokryła rabarbar. Gotujemy na wolnym ogniu do czasu, aż rabarbar będzie miękki. Kisiel rozprowadzamy w niewielkiej ilości wody i cały czas mieszając dodajemy do rabarbaru.

Całość gotujemy do czasu zgęstnienia. Studzimy, a następnie wykładamy na wierzch ciasta.

Tagi:

jajko jajka