dorota w

dorota w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 288]

Domowa granola

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Domowa granola jest najlepsza! Wiemy z czego jest zrobiona, dodajemy do niej to co najbardziej lubimy.

Domowa granola

Składniki:

Domowa granola

granola

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki ziaren słonecznika
  • 1/3 szklanki pestek dyni
  • 1/4 szklanki siemienia lnianego
  • 1 jabłko
  • 150 g płynnego miodu
  • 1/2 szklanki grubo posiekanych bakalii (dałam rodzynki, żurawinę i miechunkę-tylko ją kroiłam)

Sposób przygotowania:

Domowa granola
Jabłko obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać płatki owsiane, ziarna słonecznika i dyni, siemię lniane, wlać miód, wszystko razem wymieszać łyżką. Wysypać na wyłożoną papierem do pieczenia dużą blaszkę (dołączoną do piekarnika).

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170C, piec ok. 25-30 minut, wyjmując z piekarnika i mieszając co 10 minut (koniecznie!).

Granola jest gotowa gdy lekko ściemnieje (trzeba pilnować by się nie przypaliła).

Po upieczeniu zostawić do ostudzenia na blaszce, dosypać bakalie, wymieszać.