bietka

bietka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 149]

Ucierane ciasto z gruszkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo szybkie, proste i smaczne ciasto z gruszkami. Idealne do porannej kawki albo do popołudniowej herbatki.

Ucierane ciasto z gruszkami

Składniki:

Ucierane ciasto z gruszkami

 

  • 25 dkg margaryny
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 5 jajek
  • 2 szklanki maki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • 3 gruszki
  • tłuszcz do wysmarowania tortownicy
  • bułka tarta do posypania tortownicy
  • cukier puder do posypania ciasta

Sposób przygotowania:

Ucierane ciasto z gruszkami
Margarynę ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, stopniowo dodajemy po jednym żółtku, następnie dajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i na sam koniec dajemy ubite na sztywno białka, delikatnie mieszamy.

Tortownicę o średnicy 26 cm smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Wykładamy połowę ciasta, układamy obrane i pokrojone gruszki i dajemy pozostałe ciasto.

Pieczemy około 50 minut w temp. 180 stopni. Jak ciasto przestygnie to posypujemy cukrem pudrem.