Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Ekspresowa fasolka po bretońsku (fasola z puszki)

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 390
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Jest to przepis na fasolkę po bretońsku, z tymże że w wersji ekspresowej. Zamiast moczyć klasycznego "Jasia" użyłam fasolki z puszki. Polecam!

Ekspresowa fasolka po bretońsku (fasola z puszki) Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ekspresowa fasolka po bretońsku (fasola z puszki)

 

  • 2 puszki fasolki
  • 100g wędzonego boczku
  • 100-150g kiełbasy (najlepiej dobrze przyprawionej)
  • 1 cebula (duża)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 listki laurowe
  • 2-3 ziarenka ziela angielskiego
  • koncentrat pomidorowy (wg gustu)
  • 1-2 łyżki majeranku
  • ostra papryka w proszku (
  • olej
  • sól, pieprz

Opcjonalnie:

  • cząber, bazylia, tymianek, natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Ekspresowa fasolka po bretońsku (fasola z puszki)

Cebula z mięsem:

Ekspresowa fasolka po bretońsku (fasola z puszki)
Ilość i rodzaj mięsa to rzecz indywidualna.

Na niewielkiej ilości oleju należy podsmażyć kiełbasę, boczek oraz posiekaną cebulę.
Następnie mięso z cebulą umieścić w garnku z wodą - z dodatkiem listków laurowych, ziela angielskiego i czosnkiem przeciśniętym przez praskę.

Gotowanie:

Ekspresowa fasolka po bretońsku (fasola z puszki)
Ilość koncentratu zależy od jego jakości.

Całość gotować przez 10-15 minut, po czym dodać dodać fasolkę z puszki.
Na końcu dodać koncentrat pomidorowy.

Doprawianie:

Ekspresowa fasolka po bretońsku (fasola z puszki)
Fasolkę doprawiamy na własny smak i swoimi preferowanymi przyprawami.

Fasolkę należy doprawić - solą, pieprzem, majerankiem, ostrą papryką i zagotować.
Osobiście, dodatkowo dodaję suszone i świeże zioła.