grandepiccolacuoca

grandepiccolacuoca

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 239]

Spaghetti z pesto z buraków

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Spaghetti z pesto z buraków z dodatkiem migdałów, sera pecorino, aromatyzowane świeżą bazylią i czosnkiem.

Spaghetti z pesto z buraków Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Spaghetti z pesto z buraków

 

Sposób przygotowania:

Spaghetti z pesto z buraków

ETAP 1:

Spaghetti z pesto z buraków
Pesto z buraków możemy przechowywać w lodówce do 2 dni maksymalnie.

Przygotowanie spaghetti z pesto z buraków rozpoczynamy od ugotowania buraków do miękkości. Buraki możemy ugotować w wodzie lub na parze ok. 20-30 minut. Ugotowane buraki obieramy i odstawiamy do wystygnięcia.

W międzyczasie przygotowujemy pesto z buraków. Do przygotowania pesto możemy użyć blendera. Blendujemy ugotowane buraki, obrany ząbek czosnku, 6 listków świeżej bazylii i migdały. Dodajemy starty ser pecorino. Pesto doprawiamy solą i pieprzem. Pesto blendujemy stopniowo dodając oliwę extravergine, do uzyskania jednolitej masy.

Na końcu gotujemy makaron w dużej ilości osolonej wody. Makaron powinien być ugotowany al dente.

Jeżeli pesto z buraków jest za gęste możemy wymieszać go z 2 łyżkami wody po ugotowanym makaronie.

Ugotowany makaron mieszamy z przygotowanym pesto z buraków.

Spaghetti posypujemy startym serem pecorino i dekorujemy listkami świeżej bazylii.