Sposób przygotowania:
Spaghetti z pesto z burakówETAP 1:
Przygotowanie spaghetti z pesto z buraków rozpoczynamy od ugotowania buraków do miękkości. Buraki możemy ugotować w wodzie lub na parze ok. 20-30 minut. Ugotowane buraki obieramy i odstawiamy do wystygnięcia.
W międzyczasie przygotowujemy pesto z buraków. Do przygotowania pesto możemy użyć blendera. Blendujemy ugotowane buraki, obrany ząbek czosnku, 6 listków świeżej bazylii i migdały. Dodajemy starty ser pecorino. Pesto doprawiamy solą i pieprzem. Pesto blendujemy stopniowo dodając oliwę extravergine, do uzyskania jednolitej masy.
Na końcu gotujemy makaron w dużej ilości osolonej wody. Makaron powinien być ugotowany al dente.
Jeżeli pesto z buraków jest za gęste możemy wymieszać go z 2 łyżkami wody po ugotowanym makaronie.
Ugotowany makaron mieszamy z przygotowanym pesto z buraków.
Spaghetti posypujemy startym serem pecorino i dekorujemy listkami świeżej bazylii.
SylaUla
lukrowanepierniczki