Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Ucierane kokosowe ciasto z malinami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Taki zwykły, prosty ucieraniec wzbogacony wiórkami kokosowymi. Takie ciasto jest idealne dla niespodziewanych gości lub tak na szybki podwieczorek. Wystarczy składniki utrzeć w misce i do piekarnika. Częstujcie się proszę :)

Ucierane kokosowe ciasto z malinami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ucierane kokosowe ciasto z malinami

Ciasto:

  • 20 dag masła lub margaryny
  • niepełna szklanka cukru
  • półtorej szklanki mąki tortowej
  • pół szklanki mąki krupczatki
  • pół szklanki wiórek kokosowych
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • półtorej szklanki świeżych malin

Sposób przygotowania:

Ucierane kokosowe ciasto z malinami

Wykonanie biszkoptu:

Ucierane kokosowe ciasto z malinami
Zpodanych składników wykonać ciasto ucierano kokosowe.

Masło lub margarynę dać do miski, a następnie utrzeć z cukrem na bardzo puszystą masę, do utartego masła lub margaryny z cukrem wbić stopniowo po jednym jajku i ucierać, następnie wsypać obie mąki i proszek do pieczenie i cały czas ucierać. Na koniec do ciasta wsypać wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać.

Do pieczenia:

Ucierane kokosowe ciasto z malinami
Tak wykonane ciasto przekładamy do keksówki z malinami.

Tak wykonane ciasto należy przełożyć do formy keksówki wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach tak około 7 cm x 30 cm x 8 cm. Wcześniej maliny opłukać i delikatnie osuszyć i ułożyć je na cieście.

Pieczenie:

Ucierane kokosowe ciasto z malinami
Ciasto upiec do zrumienienia w temperaturze 180 stopni.

Następnie ciasto należy piec około 55 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Upieczone koniecznie sprawdzić suchym patyczkiem i dokładnie wystudzić.

Krojenie:

Ucierane kokosowe ciasto z malinami
Upieczone dobrze wystudzone ciasto kroimy na dość grube plastry. Tak na 12 porcji.

Dobrze wystudzone ciasto należy pokroić w dość grube plastry.

Podanie:

Ucierane kokosowe ciasto z malinami
Gotowe ciasto pokrojone podajemy. Smacznego.

Pokrojone ciasto podajemy a ja smacznego życzę:

Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Ciasto można pokroić na około 12 porcji.
Forma keksówka o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm.
Maliny świeże, ewentualnie mogą być mrożone.