Sposób przygotowania:
Ucierane ciasto z malinami i borówką
Masło utrzeć z cukrem na krem, następnie zmniejszyć obroty robota i cały czas ucierając dodawać po 1 jajku na zmianę z przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mlekiem i krótko, ale dokładnie wszystko wymieszać. Owoce posypać mąką ( ok 1 łyżki) i dodać do ciasta, delikatnie wymieszać.
Lukier:
1 szklankę cukru utrzeć do białości z niewielka ilością soku pomarańczowego lub cytrynowego.
Formę do keksa 30 cm długości wyłożyć papierem do pieczenia i napełnić ciastem, piec w temp. 180 st około 50 minut.
Upieczone, wystudzone ciasto wyjąć z formy i polać lukrem, ozdobić owocami.
Lukier:
1 szklankę cukru utrzeć do białości z niewielka ilością soku pomarańczowego lub cytrynowego.
Formę do keksa 30 cm długości wyłożyć papierem do pieczenia i napełnić ciastem, piec w temp. 180 st około 50 minut.
Upieczone, wystudzone ciasto wyjąć z formy i polać lukrem, ozdobić owocami.
SylaUla