WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1265]

Jogurtowe ciasto z cukinii

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne, wilgotne ciasto jogurtowe o smaku cytrynowym, z tartą cukinią. Proste do zrobienia i ze zdrowym warzywem.

Jogurtowe ciasto z cukinii Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jogurtowe ciasto z cukinii

 

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru na 0,5l mleka
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 0,5 szklanki oleju
  • 0,5 szklanki jogurtu naturalnego
  • Sok i skórka z połowy cytryny
  • 1,5 szklanki startej cukinii

Sposób przygotowania:

Jogurtowe ciasto z cukinii

ETAP 1:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka zmiksować z cukrem na puszysty jasny krem. Dolać olej i jogurt naturalny i zmiksować do połączenia. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i proszkiem budyniowym. Wmieszać do ubitych jajek. Cukinie startą na tarce na grubych oczkach lekko odcisnąć i dodać do ciasta. Wymieszać. Dodać sok i skórkę z cytryny i wymieszać.

Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ciasto ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Po upieczeniu wystudzić i pokroić na kawałki.

Jogurtowe ciasto z cukinii
Ciasto po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika
Jogurtowe ciasto z cukinii
Ciasto jogurtowe z cukinią przygotowane do pieczenia
Jogurtowe ciasto z cukinii
Skórka otarta z cytryny dodana do ciasta.
Jogurtowe ciasto z cukinii
Starta cukinia dodana do zmiksowanego ciasta