Sposób przygotowania:
Ucierane ciasto z malinami, mascarpone i czekoladąEtap 1
Ciasto: Palmę utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszysty krem.
Etap 2
Do tego stopniowo dodawać po jednym żółtku i za każdym razem dobrze utrzeć.
Etap 3
Do masy stopniowo dodawać obie mąki, proszek do pieczenia i esencję, cały czas ucierać.
Etap 4
Białka ubić na sztywno.
Etap 5
Pianę z białek dodać do ciasta. Dokładnie, ale delikatnie wymieszać.
Etap 6
Ciasto przełożyć do natłuszczonej i posypanej mąką tortownicy (ok. 27 cm), wyrównać powierzchnię.
Etap 7
Maliny przebrać, oczyścić, obtoczyć w mące ziemniaczanej, rozłożyć na cieście. Ciasto piec w 180 stopniach przez ok. 35 minut (sprawdzić patyczkiem). Ciasto wstawiłam do nagrzanego piekarnika. Upieczone ciasto dobrze ostudzić.
Etap 8
Masa: Obie czekolady roztopić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić.
Etap 9
Śmietanę ubić na sztywno.
Etap 10
Do bitej śmietany dodać serek mascarpone i ciepłą czekoladę.
Etap 11
Dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć na ostudzone ciasto, wyrównać powierzchnię.
Etap 12
Ciasto mocno schłodzić w lodówce. Przed podanie dowolnie udekorować.