Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Tort "Bezowa krówka"

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Chrupiące blaty bezowe przełożone masą krówkową z dodatkiem suszonych daktyli oraz świeżych owoców lata - oto pyszny deser, który wręcz rozpływa się w ustach.

Tort "Bezowa krówka"

Składniki:

Tort "Bezowa krówka"

Na blaty bezowe:

Masa + dekoracja:

  • 250 g śmietany 30%
  • 250 g mascarpone
  • 400 g masy krówkowej
  • 100 g suszonych daktyli
  • kilka cukierków - krówek
  • świeże owoce (truskawki, jeżyny, czerwone porzeczki, borówki)

Sposób przygotowania:

Tort "Bezowa krówka"

ETAP 1:

Tort "Bezowa krówka"
Przygotowujemy bezę - powinna być ona lśniąca

Białka ubijamy na sztywno. Porcjami, powoli, dodajemy cukier. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny, miksujemy. Otrzymana beza powinna być lśniąca i sztywna.

ETAP 2:

Tort "Bezowa krówka"
Z przygotowanej bezy wyciskamy na blaszki dwa blaty

Przygotowujemy dwie blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Na każdym kawałku papieru rysujemy okrąg (powinny być tej samej wielkości).

Bezę rozsmarowujemy tak, aby uzyskać dwa blaty- jeden z wysokimi brzegami, drugi płaski.

Blaty bezowe pieczemy w piekarniku ustawionym na termoobieg - przez pierwsze 5 minut w 160 st. C, następnie, przez 90 minut, w 120 st. C.

Bezy studzimy w wyłączonym piekarniku.

ETAP 3:

Tort "Bezowa krówka"
Śmietanę ubijamy i miksujemy z serkiem mascarpone

Przygotowujemy krem. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy mascarpone i masę krówkową, miksujemy. Krem dzielimy na 2 porcje w proporcjach 2:1.

ETAP 4:

Tort "Bezowa krówka"
Do kremu dodajemy masę krówkową i daktyle

Daktyle kroimy na mniejsze kawałki. Daktyle dodajemy do większej porcji masy, mieszamy.

ETAP 5:

Na talerzu układamy blat bezowy z wyższymi brzegami, wypełniamy go kremem z daktylami i przykrywamy drugim blatem bezowym. Wierzch bezy smarujemy pozostałą masą. Tort dekorujemy świeżymi owocami oraz cukierkami - krówkami.
Tort chłodzimy w lodówce.


Tagi:

okazje beza tort