Sposób przygotowania:
Tort "Bezowa krówka"ETAP 1:
Białka ubijamy na sztywno. Porcjami, powoli, dodajemy cukier. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny, miksujemy. Otrzymana beza powinna być lśniąca i sztywna.
ETAP 2:
Przygotowujemy dwie blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Na każdym kawałku papieru rysujemy okrąg (powinny być tej samej wielkości).
Bezę rozsmarowujemy tak, aby uzyskać dwa blaty- jeden z wysokimi brzegami, drugi płaski.
Blaty bezowe pieczemy w piekarniku ustawionym na termoobieg - przez pierwsze 5 minut w 160 st. C, następnie, przez 90 minut, w 120 st. C.
Bezy studzimy w wyłączonym piekarniku.
ETAP 3:
Przygotowujemy krem. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy mascarpone i masę krówkową, miksujemy. Krem dzielimy na 2 porcje w proporcjach 2:1.
ETAP 4:
Daktyle kroimy na mniejsze kawałki. Daktyle dodajemy do większej porcji masy, mieszamy.
ETAP 5:
Na talerzu układamy blat bezowy z wyższymi brzegami, wypełniamy go kremem z daktylami i przykrywamy drugim blatem bezowym. Wierzch bezy smarujemy pozostałą masą. Tort dekorujemy świeżymi owocami oraz cukierkami - krówkami.
Tort chłodzimy w lodówce.