WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1265]

Kruche ciasto kukurydziane ze śliwkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tradycyjne ciasto kruche ale na mące kukurydzianej i pszennej pełnoziarnistej, ze śliwkami, posypane cukrem pudrem. Klasyczne ciasto w nieco nowszym wydaniu.

Kruche ciasto kukurydziane ze śliwkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kruche ciasto kukurydziane ze śliwkami

 

  • 1szkl. mąki kukurydzianej
  • 0,5szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • szczypta proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżki masła roślinnego
  • 1 jajko
  • kilkanaście śliwek węgierek (świeżych lub mrożonych)
  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:

Kruche ciasto kukurydziane ze śliwkami

ETAP 1:

Mąkę kukurydzianą i pełnoziarnistą wsypać do miski. Dodać szczyptę soli, proszek do pieczenia i cukier puder. Wbić jajko i dodać zimne masło. Zagnieść szybko jednolite ciasto. Uformować je w kulę i podzielić na dwie części. Jedną trochę większą wylepić dno formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, a drugą mniejszą schować do zamrażalki.

Na spodzie z ciasta ułożyć połówki śliwek świeżych lub rozmrożonych i odsączonych. Na to zetrzeć pozostałe schłodzone ciasto.

Ciasto piec ok. 40 min w temp. 170-180 stopni. przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Kruche ciasto kukurydziane ze śliwkami
Wystudzone ciasto posypane przed podaniem cukrem pudrem
Kruche ciasto kukurydziane ze śliwkami
Ciasto po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika
Kruche ciasto kukurydziane ze śliwkami
Połówki śliwek węgierek ułożone na cieście
Kruche ciasto kukurydziane ze śliwkami
Zagniecione ciasto kruche z mąki kukurydzianej i pełnoziarnistej