Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Udka a'la gyros

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Danie rozpływające się w ustach, koniecznie proszę wypróbować.Szybko się przygotowuje i szybko ginie.

Udka a'la gyros

Składniki:

Udka a'la gyros

 

  • 6 udek z kurczaka
  • 3 łyżki przyprawy gyros
  • Sól
  • 1 cebula
  • ½ kg pieczarek
  • Pieprz
  • Olej do smażenia
  • 1 zielona papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 4 szt. ogórków konserwowych
  • 4 łyżki majonezu
  • 4 łyżki ketchupu pikantnego

Sposób przygotowania:

Udka a'la gyros

ETAP 1:

Udka Ala Gyros

1. Udka kroimy na połówki, solimy doprawiamy przyprawa Gyros i układamy w woreczku do pieczenia. Pieczemy 35 minut w 180°C.

ETAP 2:

Udka Ala Gyros

2. Po upieczeniu wyjmujemy z woreczka i układamy w naczyniu żaroodpornym.

3. Cebulę obieramy drobno kroimy, prużymy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, doprawiamy pieprzem oraz solą.

4. Papryki kroimy w paseczki, ogórki w półplasterki przekładamy do grzybów.

ETAP 3:

Udka Ala Gyros

5. Warzywa z grzybami układamy na udkach i smarujemy sosem zrobionym z majonezem i ketchupem. Posypujemy startym na tarce o dużych oczkach żółtym serem, zapiekamy w piekarniku 20 minut.

ETAP 4:

6. Danie gotowe.
7. Smacznego.