WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 840]

Kartacze z białym serem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kartacze na słodko, nadziewane białym serem z cukrem. Podawane polane masłem lub podsmażone na patelni.

Kartacze z białym serem

Składniki:

Kartacze z białym serem

 

Sposób przygotowania:

Kartacze z białym serem

Ziemniaki

Kartacze z białym serem
Ziemniaki przeciskamy i ścieramy na drobnej tarce.

Surowe ziemniaki ścieramy na drobnej tarce i bardzo dokładnie odciskamy. Ugotowane i wystudzone przeciskamy przez praskę.

Masa

Kartacze z białym serem
Masa powinna być dość zwarta. Można dodać mąki.

Ziemniaki łączymy, dodajemy jajka, mąkę i doprawiamy solą. Zagniatamy dość zwarte ciasto.

Ser

Kartacze z białym serem
Biały ser ugniatamy dość dobrze z cukrem.

Biały ser ugniatamy dość dobrze i dodajemy cukier do smaku.

Gotowanie

Kartacze z białym serem
Nie doprowadzamy do września wody, by się nie rozpadły.

Kawałki ciasta rozgniatamy na placki, nadziewamy serem i formujemy wałki. Wrzucamy po kilka na wrzątek i gotujemy na wolnym ogniu ok 15 minut od wypłynięcia.