ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Udka kurczaka mocno wypieczone na obiad

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Udka kurczaka lekko podgotowane są bardziej delikatne i soczyste, woda wykorzystana do zupy, Tak robię, gdy chcę mieć udka mocno wysmażone, pieczone.

Udka kurczaka mocno wypieczone na obiad Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Udka kurczaka mocno wypieczone na obiad

 

  • udka kurczaka 4 sztuki średnie,
  • przyprawa do drobiu pikantna 1 opakowanie,
  • olej rzepakowy 12 łyżek,
  • woda z gotowania 1/2 szklanki do podlania,
  • przyprawa w płynie 1 łyżka,
  • ziemniaki ugotowane 1 kg,
  • natka pietruszki 1/2 pęczka

Sposób przygotowania:

Udka kurczaka mocno wypieczone na obiad
Udka kurczaka opłukać, wyciąć tłuste końcówki skóry, włożyć do wody (będzie woda do zupy) i gotować z 20 minut, wyjąć udka i osuszyć.

Udka natrzeć mocno przyprawą pikantną do drobiu i na gorącym oleju zrumienić z każdej strony.

Następnie na średnim ogniu smażyć co jakiś czas obracając udka do miękkości mięsa, w trakcie podlać wodą z gotowania i pod przykryciem z 10 minut dusić.

Na koniec polać przyprawą w płynie, tłuszcz z pieczenia dodać do ugotowanych bez soli ziemniaków, posiekaną pietruszkę i utłuc tłuczkiem, podać np. z mizerią.
Udka kurczaka mocno wypieczone na obiad
Podgotoweane lekko udka są lepsze po usmażeniu.
Udka kurczaka mocno wypieczone na obiad
Trzeb kilka razy opbracać udka aby dobrze się przypiekły.
Udka kurczaka mocno wypieczone na obiad
Ziemniaki tłuczone z tłuszczem smakują dobrze.
Udka kurczaka mocno wypieczone na obiad
Najlepiej smakuje mizeria do takich udek.