Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 507]

Chili con carne

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Błyskawiczne danie jednogarnkowe, które świetnie smakuje podane z kaszą, ryżem, nachosami, czy w plackach tortilli.

Chili con carne Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Chili con carne

 

  • 0,75 kg mięsa mielonego (najlepiej wołowego lub dobrej jakości wieprzowego)
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 0,75 l passaty pomidorowej
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 2 duże cebule
  • 1 łyżka przyprawy uniwersalnej naturalnej
  • Po 1 łyżeczce: papryki słodkiej mielonej, papryki ostrej mielonej, soli, oregano, curry, przyprawy do gyrosa, cukru
  • pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Chili con carne

Smażenie cebulki:

Chili con carne
Cebulka w trakcie przesmażania w garnku na oleju

Cebulkę pokroić w kostkę i przesmażyć na rumiano z przyprawą uniwersalną na rozgrzanym oleju.

Smażenie mięsa:

Chili con carne
Mięso mielone w trakcie obsmażania z cebulą

Dodać mięso, przyprawę gyros, curry, słodką i ostrą paprykę. Wymieszać i smażyć 7 minut od czasu do czasu mieszając.

Kończenie dania:

Chili con carne
Chili con carne w trakcie duszenia w garnku

Wlać passatę i pomidory, dodać resztę przypraw, dusić przez 15 minut na wolnym ogniu. Dodać odsączoną kukurydzę i fasolę. Wymieszać, doprawić jeszcze solą i pieprzem według uznania i poddusić jeszcze 5 minut. Życzę smacznego!