Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 331]

Makaron z grzybami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Najlepsze grzyby świeże, ale można użyć mrożonych. Ja jesienią gotuję grzyby, mielę, a potem mrożę. Do następnego wysypu mam zapas.

Makaron z grzybami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makaron z grzybami

 

  • 25 dag makaronu,
  • 40 dag mielonych grzybów
  • 15o ml 30% śmietany
  • 3 łyżki pokrojonej natki pietruszki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Makaron z grzybami
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, użyłam tagliatelle. Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na tłuszczu, dodać przeciśnięty czosnek. Grzyby dodać do podsmażonej cebuli i mieszając smażyć przez około 10 minut. Dodać śmietanę wymieszać i zagotować. Natkę pietruszki drobno pokroić i wymieszać z grzybami, doprawić solą i pieprzem.

Na koniec wymieszać z makaronem, lekko podgrzać.
Makaron z grzybami
Dowolny makaron ugotować według przepisu na opakowaniu
Makaron z grzybami
Grzyby podsmażyć na tłuszczu z dodatkiem cebuli
Makaron z grzybami
Natkę zielonej pietruszki drobno pokroić.
Makaron z grzybami
Makaron wymieszać z grzybami, śmietaną, natką pietruszki i przyprawami