ziutula

ziutula

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 459]

Udka kurczaka paprykowe z piekarnika

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Udka kurczaka w dużej ilości papryk, czosnku, pieczone w brytfannie w piekarniku są smacznym, prostym daniem na ciepło i na zimno.

Udka kurczaka paprykowe z piekarnika Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Udka kurczaka paprykowe z piekarnika

 

Sposób przygotowania:

Udka kurczaka paprykowe z piekarnika
Udka kurczaka opłukać, wytrzeć ręcznikiem papierowym, do miski wsypać papryki, wlać olej, sok z cytryny, przyprawę w płynie.

Do marynaty włożyć udka, dobrze natrzeć i schować na kilka godzin do lodówki.

Udka z marynatą przełożyć do brytfanny, wsypać obrane ząbki czosnku, nakryć pokrywą, wstawić do piekarnika nagrzanego na 220C, grzanie góra/dół, pod przykryciem udka piec 40 minut.

Następnie zdjąć pokrywę, zmniejszyć na 150C i na termoobiegu z 10 minut, podawać na ciepło lub na zimno.
Udka kurczaka paprykowe z piekarnika
Paprykiw proszku sa dobre do różnych marynat.
Udka kurczaka paprykowe z piekarnika
Pod przykryciem udka nabierają smaku w pieczeniu.
Udka kurczaka paprykowe z piekarnika
Termoobieg na koniec pieczenia zrumieni skórkę.