WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1514]

Karmelizowana cebula

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Karmelizowana cebula lub inaczej konfitura z cebuli po mojemu, na ostro, z dodatkiem ostrej papryki w proszku i sosu sojowego.

Karmelizowana cebula Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Karmelizowana cebula

 

  • 3 średnie cebule
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • duża szczypta ostrej papryki w proszku
  • szczypta majeranku
  • sól do smaku
  • szczypta cukru
  • ok. 100 ml wody
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Karmelizowana cebula

ETAP 1:

Cebule obrać i pokroić w półplasterki/piórka. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oleju i wrzucić cebulę. Polać ją sosem sojowym i wymieszać. Smażyć ok. trzy minuty, po czym doprawić cukrem, papryką ostrą w proszku i roztartym majerankiem. Chwilę przesmażyć. Dolać wodę. Przykryć pokrywką i dusić do miękkości.

Na koniec doprawić jeszcze brakującymi przyprawami i w razie potrzeby solą. Smażyć jeszcze chwilę bez przykrycia żeby cebula lekko się przyrumieniła i obsuszyła.

Podawać na gorąco lub na zimno jako dodatek do kanapek, mięsa itp.

Karmelizowana cebula
Karmelizowana cebula po przygotowaniu na patelni
Karmelizowana cebula
Majeranek i ostra papryka dodane do podsmażonej cebuli
Karmelizowana cebula
Cebula na patelni na początku smażenia polana sosem sojowym
Karmelizowana cebula
Pokrojona w półplasterki cebula włożona na patelnię