Sposób przygotowania:
Gołąbki z jarmużemETAP 1
KAPUSTA:
Kapustę oczyszczamy i wkładamy do gotującej wody. Wodę lekko solimy. Warzywo gotujemy, aż wierzchnie liście będą miękkie. W miarę jak miękną kolejne warstwy odrywamy je od główki.
ETAP 2
KAPUSTA:
Kapustę oczyszczamy i wkładamy do gotującej wody. Wodę lekko solimy. Warzywo gotujemy, aż wierzchnie liście będą miękkie. W miarę jak miękną kolejne warstwy odrywamy je od główki.
ETAP 3
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na cebuli przysmażamy mięso mielone doprawiając je do smaku. Natkę pietruszki siekamy. Jarmuż przepłukujemy i usuwamy z niego grube łodygi. Miękkie części liści bardzo krótko blanszujemy w lekko osolonej wodzie. Tak przygotowany odcedzamy i drobno kroimy.
Gotowe składniki, czyli ryż z kaszą, mięso, jarmuż oraz natkę pietruszki umieszczamy w jednej misce. Składniki doprawiamy do smaku i mieszamy.
ETAP 4
Gotowym nadzieniem wypełniamy przygotowane liście kapusty (na jedną porcje około 2-3 łyżki). Zwijamy gołąbki.
ETAP 5
Dno naczynia żaroodpornego wykładamy liśćmi kapusty. Na nich układamy gołąbki. Całość podlewamy ok 1 szklanką wody w której została rozpuszczona kostka rosołowa. Wierzch gołąbków przykrywami także liści. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 50 minut w 180°C.
Miedzy czasie przygotowujemy pomidorowy sos.
SOS:
Z mąki i masła wykonujemy zasmażkę. Następnie dodajemy do niej koncentrat i chwilkę razem zasmażyć. W dalszej kolejności całość podlewamy wodą. Sos zagotowujemy, doprawiamy do smaku i delikatnie zabielamy śmietaną.
mocsłodkości
cherry
ciasteczka
biedroneczki
skuter5
lukrowanepierniczki