SUPERPRZEPIS

Gołąbki z jarmużem

  • 4
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Gołąbki z  jarmużem Więcej zdjęć (5)

Połączenie jarmużu, kaszy, ryżu i mięsa mielonego smakuje pysznie. Całość otulona w liście kapusty i polana pomidorowym sosem stanowi rewelacyjny obiadek. Polecam wszystkim smakoszom gołąbków.

Składniki:

Gołąbki z jarmużem

SKŁADNIKI

  • średniej wielkości główka kapusty,
  • ¾ szklanki ryżu,
  • ¾ szklanki kaszy łamanej, jęczmiennej,
  • 1 cebula,
  • 600 gram mięsa mielonego z szynki wieprzowej,
  • 5 dorodnych łodyg jarmużu,
  • Pęczek natki pietruszki,
  • olej do smażenia,
  • świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku,
  • sól do smaku,
  • 1 kostka rosołowa

SOS:

  • 0,5 słoiczka koncentratu pomidorowego,
  • ok 0,5 litry wody.
  • 1 łyżka masła,
  • 1-2 łyżki śmietany do zabielenia,
  • Ok 1,5 łyżki mąki za zagęszczenia,
  • sól, pieprz, papryka do smaku

Sposób przygotowania:

Gołąbki z jarmużem

ETAP 1

Gołąbki z  jarmużem
gotujemy kapustę

KAPUSTA:
Kapustę oczyszczamy i wkładamy do gotującej wody. Wodę lekko solimy. Warzywo gotujemy, aż wierzchnie liście będą miękkie. W miarę jak miękną kolejne warstwy odrywamy je od główki.

ETAP 2

Gołąbki z  jarmużem
gotujemy ryż z kaszą

KAPUSTA:
Kapustę oczyszczamy i wkładamy do gotującej wody. Wodę lekko solimy. Warzywo gotujemy, aż wierzchnie liście będą miękkie. W miarę jak miękną kolejne warstwy odrywamy je od główki.

ETAP 3

Gołąbki z  jarmużem
łączymy składniki farszu

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na cebuli przysmażamy mięso mielone doprawiając je do smaku. Natkę pietruszki siekamy. Jarmuż przepłukujemy i usuwamy z niego grube łodygi. Miękkie części liści bardzo krótko blanszujemy w lekko osolonej wodzie. Tak przygotowany odcedzamy i drobno kroimy.

Gotowe składniki, czyli ryż z kaszą, mięso, jarmuż oraz natkę pietruszki umieszczamy w jednej misce. Składniki doprawiamy do smaku i mieszamy.

ETAP 4

Gołąbki z  jarmużem
formujemy gołąbki

Gotowym nadzieniem wypełniamy przygotowane liście kapusty (na jedną porcje około 2-3 łyżki). Zwijamy gołąbki.

ETAP 5

Gołąbki z  jarmużem
gołąbki umieszczamy w naczyniu żaroodpornym

Dno naczynia żaroodpornego wykładamy liśćmi kapusty. Na nich układamy gołąbki. Całość podlewamy ok 1 szklanką wody w której została rozpuszczona kostka rosołowa. Wierzch gołąbków przykrywami także liści. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 50 minut w 180°C.
Miedzy czasie przygotowujemy pomidorowy sos.

SOS:
Z mąki i masła wykonujemy zasmażkę. Następnie dodajemy do niej koncentrat i chwilkę razem zasmażyć. W dalszej kolejności całość podlewamy wodą. Sos zagotowujemy, doprawiamy do smaku i delikatnie zabielamy śmietaną.