gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1030]

Waniliowe faworki/chrusty

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przepyszne waniliowe faworki wychodzą mega chrupiące i znikają jeszcze ciepłe. Polecam wypróbowanie przepisu.

Waniliowe faworki/chrusty Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Waniliowe faworki/chrusty

 

  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 4 żółtka,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 1 łyżka octu lub spirytusu,
  • 3-4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18 %,
  • olej do głębokiego smażenia,
  • cukier puder.

Sposób przygotowania:

Waniliowe faworki/chrusty
Z podanych składników zagniatamy ciasto aby było gładkie i elastyczne. Następnie ciasto kilkakrotnie składamy i zbjamy wałkiem aż pojawią się pęcherzyki powietrza.

Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum godzinę. Następnie ciasto wałkujemy bardzo cieniutko. Kroimy w prostokąty, na środku każdego zrobimy nacięcie i przeciągamy przez nie jeden koniec.

Smażymy na głębokim tłuszczu z obu stron na złoto.

Usmażone odsączamy z tłuszczu i posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego
Waniliowe faworki/chrusty
Z podanych składników zagniatamy ciasto aby było gładkie i elastyczne.
Waniliowe faworki/chrusty
Następnie ciasto wałkujemy bardzo cieniutko. Kroimy w prostokąty.
Waniliowe faworki/chrusty
Na środku każdego zrobimy nacięcie i przeciągamy przez nie jeden koniec.