iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Wafelki z czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Wafelki idealne na dzisiejsze świętowanie czekolady, ale nie tylko, bo zawsze dobrze smakują. Wafelki są w moim ulubionym smaku, czyli mięta z czekoladą.

Wafelki z czekoladą Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Wafelki z czekoladą

masa czekoladowa:

  • 20 dag gorzkiej czekolady
  • 1/2 puszki mleka zagęszczonego słodzonego
  • 5 dag pudrowych miętówek

dodatkowo:

  • 2 suche wafle tortowe

Sposób przygotowania:

Wafelki z czekoladą

ETAP 1:

Wafelki z czekoladą
Miętówki tylko troszkę rozdrobnić ostrym nozem.

Czekoladę posiekać, dodać mleko, wymieszać. Miskę umieścić na garnku z wrzącą wodą i mieszając rozpuścić, następnie dodać szczyptę soli i odstawić do przestudzenia.

Miętówki lekko posiekać przy pomocy ostrego noża i dodać do zimnej, ale jeszcze płynnej masy czekoladowej.

ETAP 2:

Wafelki z czekoladą
Wafle w trakcie zastygania muszą być obciążone.

Jeden wafel ułożyć na desce i posmarować cała masą czekoladową, przykryć drugim waflem, lekko docisnąć na całej powierzchni i obciążyć drugą deską do pieczywa, odstawić do całkowitego zastygnięcia.

ETAP 3:

Wafelki z czekoladą
Można dodatkowo posmarować je polewą czekoladową.

Przed podaniem pokroić na małe wafelki ja połowę polałam po wierzchu rozpuszczoną polewą czekoladową.


Tagi:

wafle andruty