Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Domowe wafelki z dwoma kremami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Pyszne domowe wafelki z dwoma kremami

Domowe wafelki z dwoma kremami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Domowe wafelki z dwoma kremami

 

  • 3 wafle o wymiarach ok. 24x30
  • MASA BIAŁA
  • 0,25 szklanki mleka 1,5%
  • 0,25 szklanki cukru
  • 150g masła
  • 1 i 1/3 szklanka mleka w proszku (odtłuszczonego)
  • MASA CIEMNA
  • 80g masła
  • 200g kremu czekoladowo-orzechowego
  • 4 czubate łyżki mielonych orzechów laskowych

 

Sposób przygotowania:

Domowe wafelki z dwoma kremami
MASA BIAŁA Mleko płynne zagotować z cukrem, ostudzić. Miękkie masło utrzeć w misce na puszysto, dodawać po łyżce mleka z cukrem, cały czas miksując. Na koniec wsypać mleko w proszku. Zmiksować dokładnie. MASA CIEMNA Miękkie masło utrzeć na puszysto. Dodać krem czekoladowy i zmielone orzechy laskowe. Zmiksować na gładki krem. WYKONANIE Na foli aluminiowej położyć wafel, wyłożyć całą jasną masę. Rozprowadzić równo i przykryć drugim waflem.Następnie wyłożyć całą masę ciemną, znów równo rozprowadzić i przykryć trzecim waflem. Całość zawinąć szczelnie folią. Włożyć do lodówki na kilka godzin aby masy stężały. Najlepiej położyć na górze deseczkę i coś cięższego, np. karton z mlekiem. Po wyjęciu z lodówki pokroić na porcje. Najlepszy jest na drugi dzień, gdy wafelek lekko zmięknie od kremów. Można oczywiście polać wafelki czekoladą, jednak dla mnie już by to było za słodkie, odpuściłam więc ten dodatek.
Domowe wafelki z dwoma kremami
Mleko płynne zagotować z cukrem ostudzić Miękkie masło utrzeć w misce na puszysto dodawać po łyżce mleka z cukrem cały czas miksując Na koniec wsypać mleko w proszku Zmiksować dokładnie
Domowe wafelki z dwoma kremami
Miękkie masło utrzeć na puszysto Dodać krem czekoladowy i zmielone orzechy laskowe Zmiksować na gładki krem
Domowe wafelki z dwoma kremami
Na foli aluminiowej położyć wafel wyłożyć całą jasną masę Rozprowadzić równo i przykryć drugim waflem
Domowe wafelki z dwoma kremami
Następnie wyłożyć całą masę ciemną znów równo rozprowadzić i przykryć trzecim waflem Całość zawinąć szczelnie folią Włożyć do lodówki na kilka godzin aby masy stężały Najlepiej położyć na górze deseczkę i coś cięższego np karton z mlekiem