Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Książka Kucharska: Mazurki wielkanocne - najlepsze przepisy

Mazurek waflowy z białą czekoladą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 20

Ten mazurek idealnie sprawdzi się dla osób zapracowanych gdyż jego przygotowanie jest bardzo proste i nie wymaga pieczenia.

Mazurek waflowy z białą czekoladą

Składniki:

Mazurek waflowy z białą czekoladą

 

Sposób przygotowania:

Mazurek waflowy z białą czekoladą
W gorącej kąpieli wodnej rozpuść białą czekoladę.

Do metalowej miski wbij jajka i zacznij je ubijać, a kiedy lekko zbieleją dodaj do nich cukier i ustaw nad garnkiem z wrzącą wodą. Kiedy jajka zrobią się gęste i złapią wysoką temperaturę zdejmij je z garnka i ubijaj do momentu aż ostygną.

Ciepłe masło rozetrzyj i zacznij do niego dodawać po łyżce masy jajowej i płynnej czekolady, na koniec masę dopraw rumem.

Z wafli wytnij kształt ośmiokąta po czym każdą warstwę wafli smaruj porcją masy. Gotowe ciasto udekoruj wedle uznania.