czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Wafle ryzowe z kremem gryczano-czekolad

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Ostatnio postanowiłam częściej podawać wszelkie kasze, także w deserach. Dlatego przygotowałam taki smaczny i zdrowy deser z owocami.

Wafle ryzowe z kremem gryczano-czekolad Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Wafle ryzowe z kremem gryczano-czekolad

 

  • 8 wafli ryżowych,
  • 3/4 szklanki kaszy gryczanej,
  • 100ml powideł śliwkowych,
  • 50g gorzkiej czekolady,
  • 30g mlecznej czekolady,
  • 1/3 szkl. cukru,
  • 4 łyżki mleka,
  • 200g świeżych malin i borówek.

Sposób przygotowania:

Wafle ryzowe z kremem gryczano-czekolad
Kaszę ugotować na sypko we wrzątku, odcedzić i ostudzić, po czym zmiksować przy pomocy blendera na papkę. Dodać cukier oraz powidła śliwkowe, ponownie zmiksować. Czekolady połamać na kawałki i stopić na parze z dodatkiem mleka. Jeszcze ciepłe dodać do masy, zmiksować. Krem odstawić na 30minut, by nieco zgęstniał. Następnie nakładać porcje kremu na wafle ryżowe, udekorować świeżymi owocami.
Wafle ryzowe z kremem gryczano-czekolad
Kaszę gryczaną gotujemy na sypko, studzimy
Wafle ryzowe z kremem gryczano-czekolad
Do kaszy dodajemy powidła i czekoladę i cukier