Sposób przygotowania:
Walentynkowa sałatka Eliprzygotowanie mięsa
Udka kurczaka opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić udka w słupki, dodać sos sojowy, czosnkowy sos chili i wymieszać. Mięso wstawić do lodówki na 3 godziny. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć mięso.
przygotowanie brokuła
Z brokuła odciąć tylko różyczki (łodygi i listki zostawić do zupy lub jarzynki z marchewką ). Zagotować wodę z solą i cukrem. Do wrzątku wrzucić różyczki brokuła i gotować 5 minut. Wyjąć brokuły łyżką cedzakową z wrzątku i przełożyć do lodowatej wody. Po kilku minutach brokuły odsączyć.
przygotowanie makaronu
Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku i odcedzić.
przygotowanie papryki
Papryki opłukać, osuszyć i usunąć szypułki i nasiona. Z miąższu papryki wykroić serduszka.
przygotowanie sałatki
Do miski włożyć ostudzone mięso, makaron, brokuły i serduszka z papryki.
przygotowanie sałatki cd
Do słoika wlać olej, sok z cytryny, dodać cukier, sól i pieprz do smaku. Słoik zakręcić i energicznie potrząsać aż składniki się połączą. Sos wlać do sałatki, całość doprawić do smaku solą, pieprzem i wymieszać. Smacznego!