anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Waniliowo-cynamonowa nalewka z aronii

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Nalewkę z aronii można zrobić ze świeżych owoców, albo z wcześniej zamrożonych, tak pozbywamy się charakterystycznej dla aronii goryczki.

Waniliowo-cynamonowa nalewka z aronii Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Waniliowo-cynamonowa nalewka z aronii

 

 

Sposób przygotowania:

Waniliowo-cynamonowa nalewka z aronii
Jeśli nalewkę robię z zamrożonych owoców, to wcześniej je rozmrażam. Jeśli zaś robię ze świeżych owoców, to dokładnie je myję i odsączam z wody. Owoce przekładam do słoja, dodaję przeciętą w zdłuż laskę wanilii i pokruszoną korę cynamonu. Do słoja wsypuję również cukier, zakręcam słoik i odstawiam go na dwa dni na nasłoneczniony parapet okienny. Kilka razy dziennie potrząsam słojem, aby cukier łatwiej się rozpuścił. Po dwóch dniach wlewam wódkę i szczelnie zamknięty słój ponownie odstawiam na parapet. Tym razem na dwa tygodnie. Po tym czasie nalewkę przecedzam przez gęste sito i rozlewam ją do butelek. Szczelnie zamknięte butelki odstawiam na minimum pół roku do ciemnej i chłodnej piwnicy.
Waniliowo-cynamonowa nalewka z aronii
Jeśli robię ze świeżych owoców, to dokładnie je myję i odsączam z wody.
Waniliowo-cynamonowa nalewka z aronii
Owoce przekładam do słoja, dodaję przeciętą laskę wanilii i pokruszoną korę cynamonu.
Waniliowo-cynamonowa nalewka z aronii
Po dwóch tygodniach przecedzam nalewkę i rozlewam ją do butelek.
Waniliowo-cynamonowa nalewka z aronii
Nalewka z aronii z dodatkiem cynamonu i wanilii jest niezwykle smaczna.