Sposób przygotowania:
Waniliowo-cynamonowa nalewka z aronii
Jeśli nalewkę robię z zamrożonych owoców, to wcześniej je rozmrażam. Jeśli zaś robię ze świeżych owoców, to dokładnie je myję i odsączam z wody. Owoce przekładam do słoja, dodaję przeciętą w zdłuż laskę wanilii i pokruszoną korę cynamonu. Do słoja wsypuję również cukier, zakręcam słoik i odstawiam go na dwa dni na nasłoneczniony parapet okienny. Kilka razy dziennie potrząsam słojem, aby cukier łatwiej się rozpuścił. Po dwóch dniach wlewam wódkę i szczelnie zamknięty słój ponownie odstawiam na parapet. Tym razem na dwa tygodnie. Po tym czasie nalewkę przecedzam przez gęste sito i rozlewam ją do butelek. Szczelnie zamknięte butelki odstawiam na minimum pół roku do ciemnej i chłodnej piwnicy.