Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Waniliowy flan

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

zapiekany flan dobrze smakuje z kwaskowym dżemem, np z zurawiny

Waniliowy flan Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Waniliowy flan

 

 

Sposób przygotowania:

Waniliowy flan
Do garnka wlać 800 ml mleka, dodać cukier i wrzucić rozkrojoną laskę wanilii. Zagotować. Resztę mleka połączyć z mąką kukurydzianą. W misce ubić mikserem trzy jajka na lekką puszystą masę. Dolać mąkę z mlekiem i zmiksować. Gdy mleko się zagotuje, trzymać na małym ogniu 2 minuty. Wyjąć laskę wanilii, wlać mieszaninę mąki z jajkami. I ciągle mieszając zagotować. Gorącą masę przełożyć do 6 kokilek. Wstawić od razu do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 30 minut. Wystudzić i schłodzić w lodówce. Podawać na zimno
Waniliowy flan
Do garnka wlać 800 ml mleka, dodać cukier i wrzucić rozkrojoną laskę wanilii. Zagotować. Resztę mleka połączyć z mąką kukurydzianą.
Waniliowy flan
W misce ubić mikserem trzy jajka na lekką puszystą masę.
Waniliowy flan
Etap 3 Dolać mąkę z mlekiem i zmiksować.
Waniliowy flan
Gdy mleko się zagotuje, trzymać na małym ogniu 2 minuty. Wyjąć laskę wanilii, wlać mieszaninę mąki z jajkami. I ciągle mieszając zagotować. Gorącą masę przełożyć do 6 kokilek.

Tagi:

jajko jajka