BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Złoty Ekspert
[Przepisów: 817]

Warstwowa sałatka na krakersach

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Sałatka złożona z trzech past i krakersów.Smaczna kusi i zachwyca a za razem szybko znika ze stołu.

Warstwowa sałatka na krakersach

Składniki:

Warstwowa sałatka na krakersach

 

  • Tuńczyk w sosie własnym 1 puszka,
  • jajka 5 szt,
  • ser żółty 200 g
  • ogórki konserwowe 2 - 3 szt,
  • szczypiorek 1 pęczek,
  • czarny pieprz mielony Prymat do smaku,
  • majonez 1 słoiK,
  • krakersy 27 szt,.

Sposób przygotowania:

Warstwowa sałatka na krakersach
Sałatka zrobiona na krakersach z trzech past.

Pasta nr.1.

Ser ścieram na tarce o grubych oczkach. Dodaje pokrojonego ogórka konserwowego, 3 łyżki majonezu, pieprz i sól smaku.

Pasta nr.2.

Tuńczyka rozdrobnić widelcem, dodać łyżkę majonezu, pieprz i wszystko razem wymieszać.

Pasta nr.3.

Jajka ugotować. Po ugotowaniu oddzielić białka od żółtek. Białka zetrzeć na tarce dodać majonez, pieprz, sól do smaku. Całość wymieszać.

Na blachę układać 9 krakersów (w rzędach po 3 krakersy). Na krakersy nałożyć pierwszą masę, przykryć krakersam. Na to nałożyć drugą masę i ponownie zakryć krakersami, na które wykładamy trzecią masę.

Żółtka zetrzeć na tarce i posypać  nimi górę sałatki.

Udekorować pokrojonym szczypiorkiem.

Tak przygotowaną sałatkę odstawić do lodówki na całą noc.