kuchenny świat

kuchenny świat

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 370]

Sałatka ryżowa z matiasem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Sałatka jest bardzo sycąca. Możemy ją podać zarówno na obiad jak i na kolacje. Dodatek papryki podnosi jej walory smakowe.

Sałatka ryżowa z matiasem Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Sałatka ryżowa z matiasem

 

  • 0,5 szklanki ryżu
  • 4 matiasy
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany ze sporą górką
  • 1/4 dużej czerwonej papryki
  • 1/ 2 dużej czerwonej cebuli
  • sól- do smaku
  • pieprz- do smaku

Sposób przygotowania:

Sałatka ryżowa z matiasem
Matiasy moczymy w wodzie około 2-3 godzin. W tym czasie gotujemy ryż do miekkości. Ostudzony przekładamy do miski.

Cebulę obieramy z łusek i kroimy w drobną kostkę. Paprykę myjemy i kroimy w kostkę.

Matiasy wyjmujemy z wody gdy są lekko słone i kroimy w dosyć grubą kostkę. Przekładamy do miski i dodajemy cebulę, paprykę, kwaśną śmietane, sól oraz pieprz.

Wszystko razem mieszamy.
Sałatka ryżowa z matiasem
matiasy moczymy tak długo aż będą lekko słone
Sałatka ryżowa z matiasem
matiasy kroimy w dość dużą kostkę i przekładamy do miski z ryżem
Sałatka ryżowa z matiasem
cebulę też kroimy w kosteczke i przekładamy do miski z ryżem
Sałatka ryżowa z matiasem
paprykę kroimy i przekładamy do miski z ryżem
Sałatka ryżowa z matiasem
do wymieszanej sałatki dodajemy pokrojoną paprykę