Sposób przygotowania:
Sałatka ryżowa z matiasem
Matiasy moczymy w wodzie około 2-3 godzin. W tym czasie gotujemy ryż do miekkości. Ostudzony przekładamy do miski.
Cebulę obieramy z łusek i kroimy w drobną kostkę. Paprykę myjemy i kroimy w kostkę.
Matiasy wyjmujemy z wody gdy są lekko słone i kroimy w dosyć grubą kostkę. Przekładamy do miski i dodajemy cebulę, paprykę, kwaśną śmietane, sól oraz pieprz.
Wszystko razem mieszamy.
Cebulę obieramy z łusek i kroimy w drobną kostkę. Paprykę myjemy i kroimy w kostkę.
Matiasy wyjmujemy z wody gdy są lekko słone i kroimy w dosyć grubą kostkę. Przekładamy do miski i dodajemy cebulę, paprykę, kwaśną śmietane, sól oraz pieprz.
Wszystko razem mieszamy.